Emisarul special ONU pentru Siria demisionează

mistura.jpg

Staffan de Mistura, emisar ONU pentru Siria, demisioneazà dupà 4 ani si 4 luni
Staffan de Mistura, emisar ONU pentru Siria, demisioneazà dupà 4 ani si 4 luni
Image source: 
Fabrice COFFRINI / AFP

Staffan de Mistura, emisarul special ONU pentru Siria, a anunţat că renunţă la funcţia sa. Diplomatul italiano-suedez a invocat motive personale – tocmai s-a însurat - pentru a-şi explica decizia. El va rămâne în post până la sfârşitul lui noiembrie urmând să mai meargă o ultimă dată la Damasc săptămâna viitoare.

Staffan de Mistura a reuşit să stea în post 4 ani şi 4 luni. O performanţă neaşteptată având în vedere că a fi emisar ONU pentru Siria, în condiţiile actuale, după 7 ani de conflict soldat cu sute de mii de morţi şi milioane de refugiaţi, este descris drept „cel mai greu job din lume”. Plecarea sa nu este o surpriză ţinând cont de presiunea sub care se afla – din partea Occidentalilor – şi a oboselii şi stressului pe care le provoacă această misiune.

Bilanţul diplomatului italiano-suedez este subţire: cert, el a lansat şi menţinut în viaţă negocierile de pace de la Geneva dar nu a reuşit niciodată să pună la o aceeaşi masă regimul şi opoziţia. Toate discuţiile se purtau în săli diferite, de Mistura făcând naveta între ele.

Inainte de a-şi părăsi postul, emisarul – al treilea în acest post delicat – va mai merge o ultimă dată la Damasc săptămâna viitoare sperând să-i convingă pe oficialii sirienii să accepte creearea unui comitet constituţional, promisă încă din ianuarie la Soci, în Rusia.

SUA, Franţa şi Marea Britanie sunt convinse că numai creearea acestui comitet va permite relansarea unei dinamici politice în Siria. In timp ce Parisul spune că întârzierea implementării comitetului se datorează Damascului, Moscova temporizează, bănuindu-i pe occidentali că se grăbesc ca să schimbe regimul al-Assad, aliatul ei.

 
Emisarul special ONU pentru Siria demisionează