Franţa: Autorităţile sanitare vor închiderea saloanelor de bronzare

cabina_de_bronzare_intr-un_salon_special_amenajat_pentru_cei_care_doresc_sa_se_bronzeze_artificial_paris.jpg

Cabina de bronzare într-un salon special amenajat pentru cei care doresc sa se bronzeze artificial, Paris
Cabina de bronzare într-un salon special amenajat pentru cei care doresc sa se bronzeze artificial, Paris
Image source: 
© AFP/Archives

Agenţia pentru Securitate Sanitară din Franţa recomandă închiderea cabinelor de bronzare din cauza riscului ridicat de cancer. Organismul cere autorităţilor să ia toate măsurile necesare pentru a limita expunerea populaţiei la ultraviolete artificiale.

Zilele mohorâte de toamnă se apropie iar bronzul obţinut peste vară se va estompa încetul cu încetul. Pentru a-l menţine cât mai mult, nu puţini vor fi cei care vor apela la bronzul artificial.

Cu ce preţ? Ultravioletele artificiale pot produce tumori şi îmbătrânirea prematură a pielii, subliniază Agenţia pentru Securitate Sanitară într-un document înaintat Ministerului Sănătăţii.

În prezent, cabinele de bronzat sunt responsabile de 380 de cazuri de tumori, în fiecare an. În rândul persoanelor sub 30 de ani, un caz de melanom din două este imputabil ultravioletelor artificiale. Agenţia a mai cerut autorităţilor şi în 2012 să închidă aceste saloane.

Jean-François Doré, directorul Institutului pentru Cercetare Medicală susţine că nu are niciun dubiu că expunerea la razele ultraviolete emise de aparatele de bronzare este cancerigenă.

În 2009, Centrul Internaţional de Cercetare a Cancerului clasa razele UV artificiale drept cancerigene pentru om.

Cu cât ne expunem mai mult, riscul de apariţie a unei tumori este mai mare, în special dacă avem o piele mai deschisă la culoare.

Franţa a interzis accesul minorilor în aceste cabine, încă din 1997 iar din 2016 ele nu pot fi vândute particularilor.

Brazilia le-a interzis total din 2009 iar recent a luat aceeaşi decizie şi Australia.