Franţa : Mii de comune fără cabinete medicale

mii_de_localitati_franceze_in_special_in_zonele_rurale_nu_dispun_de_doctori.jpg

Mii de localitati franceze, în special în zonele rurale, nu dispun de doctori.
Mii de localitati franceze, în special în zonele rurale, nu dispun de doctori.
Image source: 
Getty Images/Steve Cole

Mai bine de 11.000 de comune din Franţa nu dispun de un cabinet medical. Preşedintele Emmanuel Macron vorbea recent despre un «deşert medical», unul care se înregistrează nu doar în localităţile mici dar şi la periferia marilor oraşe ori în cartierele dificile.

Franţa înregistrează un paradox pentru că nu a avut niciodată atât de mulţi doctori – aproape 216.000 de practicieni în activitate, recenzaţi la 1 ianuarie 2017, în timp ce zonele ce nu dispun de niciun doctor sunt tot mai dese.

Publicaţia Le Figaro a contabilizat, împreună cu un centru de evaluări statistice, 11.329 de comune care nu dispun în prezent de niciun doctor. Sunt afectaţi 8 milioane de oameni.

În ultimii nouă ani, numărul medicilor generalişti s-a diminuat în fiecare an.

Apoi, jumătate dintre medicii generalişti înscrişi în Ordinul Medicilor în 2017 aveau peste 60 de ani iar ei sunt menţinuţi pe posturi.

Preşedintele Consiliului Naţional al Ordinului Medicilor, Patrick Bouet explică faptul că medicii ieşiţi deja la pensie pot să cumuleze pensia cu o activitate salarială. În prezent, aproximativ 13.000 de medici generalişti sunt în această situaţie şi le cumulează pe cele două. Este o gură de oxigen pentru sistemul de sănătate, consideră Patrick Bouet.

La mijlocul lui septembrie, şeful statului, Emmanuel Macron explica faptul că aproape 20% din populaţia Franţei se situează în zone considerate prioritare pentru un acces la îngrijiri medicale.

Trebuie spus că preşedintele se baza aici pe faptul că, potrivit legislaţiei, fiecare francez trebuie să beneficieze de cel puţin trei consultaţii într-un an de zile, efectuate de un medic generalist ce are un cabinet situat la mai puţin de 20 de minute de domiciliul pacientului.

Peste 12 % din populaţie trăieşte în prezent în aceste zone deşertice din punct de vedere medical.

Asociaţia franceză a Consumatorilor -  Que choisir publicase recent un studiu care arăta că între 2012 şi 2016 accesul geografic la medici oftalmologi s-a diminuat pentru 38% dintre francezi, la medicii pediatri s-a diminuat accesul pentru 40% dintre francezi iar la ginecologi ajung mai greu aproape 60% dintre francezi.

Pentru a remedia aceste probleme şi inegalităţi, numeroase măsuri au  fost iniţiate de-a lungul anilor: ajutoare la instalarea profesioniştilor în anumite zone, ajutoare fiscale iar studenţii au fost impulsionaţi să profeseze în zonele deficitare.  Curtea de Conturi anunţa anul trecut că toate aceste măsuri costă statul 225 de milioane de euro pe an …fără niciun rezultat.

Guvernul doreşte să angajeze 4.000 de asistenţi medicali pentru a-i ajuta pe medici.