SUA: ExxonMobil susţine taxa pe carbon cu 1 milion de dolari

Presedintele american Donald Trump a iesit în 2017 din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice.

ExxonMobil alocă 1 milion de dolari pentru a susţine eforturile implementării unei taxe pe carbon, în Statele Unite. Este o premieră pentru un gigant petrolier, acuzat că a finanţat ani de-a rândul studii care trunchiau realitatea în ceea ce priveşte impactul negativ al energiilor fosile asupra mediului.

ExxonMobil va acorda un million de dolari, eşalonaţi pe durata a doi ani, asociaţiei American for Carbon Dividends.

Organismul este condus de doi foşti senatori – un republican şi un democrat care încearcă să determine Congresul să adopte o taxă pe carbon pentru a lupta astfel împotriva schimbărilor de climă. Nu va fi deloc uşor căci America nu mai este parte a Acordului de la Paris ce luptă împotriva încălzirii climatice.

Decizia ExxonMobil vine după ani în care a tranşat cu un braţ de fier acuzaţiile ONG-urilor de mediu care învinuiau compania că ar fi măsluit studii privitoare la rolul nefast al energiilor fosile în schimbările de climă. Mai mult, autorităţile statelor New York şi Massachusetts au deschis anchete în urma acuzaţiilor.

Aceleaşi ONG-uri cer companiei ExxonMobil, dacă tot doreşte să ajute la reducerea emisiilor de carbon, să nu mai investească în noi puţuri petroliere.

Este o perdea de fum, este de părere preşedinta organizaţiei de mediu 350, May Boeve. Ea nu crede că această taxă pe carbon ar putea determina un comportament mai responsabil.

Andrew Logan este unul dintre directorii CERES, o organizaţie care colaborează cu investitorii pentru presarea companiilor pentru a obţine performanţe mai bune în protecţia mediului. Acesta crede că virajul ExxonMobil este totuşi un mic pas în direcţia cea bună. Ar putea induce în rândul republicanilor ideea unei politici de mediu, susţine Andrew Logan.

Taxa suţinută de ExxonMobil ar urma să determine o creştere la pompa a preţului benzinei cu 36 de cenţi ceea ce ar aduce 200 de miliarde de dolari în visteria publică, într-o primă fază.

Este o premieră că o mare societate petrolieră americană susţine financiar o acţiune pro-climat, în Statele Unite. Rex Tillerson, secretarul american de stat şi fost preşedinte-director general al ExxonMobil, se declara favorabil în 2009 introducerii unei taxe pe carbon, dar grupul texan nu a oferit niciodată fonduri pentru a susţine vreo măsură publică în acest sens.

În plus, susţinerea companiei vine la puţin timp după ce doi americani au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru Economie pentru integrarea schimbărilor climatice în analiza macroeconomică.

Iar Naţiunile Unite au avertizat săptămâna aceasta că trebuie luate măsuri urgente pentru a stopa creşterea temperaturilor la nivel global.

Dar, să nu uităm ce înseamnă pentru acest colos petrolier 1 milion de dolari. Anul trecut, compania încasa la fiecare două minute un milion de dolari, potrivit unui calcul al agenţiei Bloomberg. Și tot în 2017, grupul a alocat peste 11 milioane de dolari activităţilor de lobby.

Europenii BP, Total şi Royal Dutch Shell s-au declarat de asemenea favorabili unei taxe de carbon şi fac parte, alături de ExxonMobil, dintre marile companii care au achiziţionat în 2017 spaţiu publicitar în presa americană pentru a apăra această propunere.

În afara sectorului petrolier, giganţii PepsiCo, General Motors, Schneider Electric, Santander, Procter & Gamble, Unilever şi Johnson & Johnson s-au declarat pentru această taxă carbon.