Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport: Planeta se încălzeşte într-un ritm alarmant

expertii_din_giec_trag_inca_o_data_semnalul_de_alarma_asupra_starii_de_sanatate_a_planetei.jpg

Expertii din GIEC trag înca o data semnalul de alarma asupra starii de sanatate a planetei.
Expertii din GIEC trag înca o data semnalul de alarma asupra starii de sanatate a planetei.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Aly Song/File Photo

Angajamentele luate până acum pentru a limita această creştere sunt total insuficiente. Temperatura la nivel global va crește cu 1,5 grade Celsius până în 2030 dacă emisiile de gaze cu efect de seră rămân la nivelul actual, arată un raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu. Lumea trebuie să ia măsuri urgente şi fără precedent, avertizează Grupul de experţi interguvernamentali -GIEC.

Raportul dat publicităţii în Coreea de Sud se bazează pe 6.000 de studii ştiinţifice. El explică faptul că această creştere a temperaturilor va avea un impact puternic asupra ecosistemelor şi a sănătăţii umane şi ar putea cauza sute de milioane de victime.

O creștere a temperaturii cu 1,5 grade la nivel global ar determina temperaturi mai mari cu trei grade pe parcursul verii în Europa. Deja, în ultimii ani, temperatura de la nivel global a crescut cu un grad Celsius astfel că teama este că s-a putea ajunge mult mai repede la acel prag de 2 grade Celsius, nedorit de nimeni.

De altfel, în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, guvernele au convenit să mențină creșterea temperaturii medii la nivel mondial mult sub 2°C și să continue eforturile de a o limita la 1,5 grade Celsius. Aşadar, deja toată lumea se aşteaptă ca această creştere de 1,5 grade să aibă loc.

Emisiile de gaze cu efect de seră vor trebui să scadă cu 45% până în 2030, comparativ cu nivelul înregistrat în 2010 iar până în 2050 emisiile vor trebui să fie zero.

Guvernele lumii trebuie să intervină rapid, profund și drastic, cer experţii GIEC. Ei consideră că pentru a rămâne sub acest prag este nevoie de un nou comportament iar toate sectoarele industriei trebuie să reducă, spre zero, emisiile de gaze cu efect de seră.

Sunt cerute noi tehnologii pentru captarea şi stocarea emisiilor de gaze aflate în atmosferă.

Experţii acestui grup al Naţiunilor Unite cer statelor să facă tot posibilul pentru a împiedica o catastrofă de mediu.

Nicolas Haeringer reprezintă Franţa în Organizaţia de protecţie a mediului 350 şi crede că se impun măsuri urgente pe toate palierele decizionale:

“Este ultima şansă. Chestiunea este să ştim dacă vom fi generaţia care va trage toate semnalele de alarmă sau nu. Raportul este foarte util pentru a face presiune asupra actorilor politici indiferent unde s-ar afla ei. Miza este de a arăta responsabililor locali că trebuie să se implice în a opri această încălzire a climei şi că în oraşul lor, în satul lor pot lua măsuri indispensabile pentru mediu. Aplicarea recomandărilor acestui raport se va discuta şi în consiliile municipale, nu doar la Convenţia Naţiunilor Unite pentru Schimbările de Mediu.»

Jean François Juillard este directorul Greenpeace Franţa:

«Oamenii de ştiinţă spun foarte clar lucrurile: care este miza, ce soluţii avem, cum trebuie să reacţionăm. Ceea ce noi cerem acum, liderilor planetei, este un răspuns la înălţimea problemei cu care ne confruntăm.»

Un progres a fost deja făcut, în special în sectorul noilor energii dar mai sunt încă multe de făcut în sectoare precum transport şi gestiunea solurilor, explică unul dintre autorii raportului, James Skea. Acesta este de părere că trebuie să reuşim să eliminăm cât mai urgent particulele poluate din atmosferă.

Este nevoie de mai mulţi arbori, de noi tehnici de stocare a carbonului, de noi descoperiri pentru a limita creşterea temperaturilor.