Atentate Franţa: 14 false victime condamnate în ultimii doi ani

le_carillon_in_arondismentul_x_din_paris_este_unul_dintre_barurile_vizate_de_teroristi_in_atentatele_din_13_noiembrie_2015.jpg

Le Carillon, în arondismentul X din Paris, este unul dintre barurile vizate de teroristi în atentatele din 13 noiembrie 2015.
Le Carillon, în arondismentul X din Paris, este unul dintre barurile vizate de teroristi în atentatele din 13 noiembrie 2015.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

În Franţa, 14 false victime ale atentatelor teroriste au fost condamnate în ultimii doi ani. Pentru una dintre ele, Parchetul a cerut marţi o pedeapsă de 18 luni de închisoare. Este vorba de o femeie ce declarase iniţial că a fost rănită în atentatele din 13 noiembrie 2015. Ea este acuzată de escrocherie şi mărturie falsă.

Această pariziancă în vârstă de 32 de ani a susţinut că s-a aflat pe terasa Carillon, atacată de un comando terorist pe 13 noiembrie 2015. În acea seară, 130 de oameni au murit iar 354 răniţi în atacuri ce au vizat terase şi cafenele pariziene, sala de concerte de la Bataclan şi Stade de France.

Marţi, în lacrimi, ea a recunoscut că nu s-a aflat de fapt acolo. Parchetul a cerut o pedeapsă de 18 luni de închisoare. La deschiderea acestui proces pentru escrocherie şi mărturie falsă ea s-a aflat sub ochii mai multor adevărate victime ale atentatelor din Paris.

“Este cea mai mare eroare din viaţa mea”, a declarat femeia. Ea şi-a pierdut locul de muncă în timpul acestui proces.

Femeii i s-a reproşat că a escrocat Fondul de Garantare al Victimelor Terorismului, cu 20.000 de euro. Totodată, a înşelat Asociaţia victimelor terorismului, organism care s-a ocupat de asemenea de ea. În apărarea femeii, avocatul ei a declarat că banii vor fi restituiţi.

Decizia finală în cazul ei va fi anunţată pe 16 octombrie.

Din ianuarie 2016, 14 persoane au fost condamnate definitiv pentru că au escrocat sau au încercat să înşele Fondul de Garantare.

Una dintre cele mai grele pedepse a fost acordată unei recidiviste în fraude: în martie 2018 ea a fost condamnată la 4 ani şi 6 luni de închisoare de Tribunalul din Créteil. Femeia va trebui să returneze în total 41.000 de euro primiţi ca despăgubiri de la diverse instituţii ce se ocupă de ajutorarea victimelor atentatelor.

În total, 17 false victime au fost condamnate dar trei au făcut apel.

6.000 de adevărate victime au beneficiat de o indemnizaţie în ultimii trei ani.