Fukushima, destinaţie populară a „turismului de catastrofă”

fukushima.jpg

Locuitori din Namie, nu departe de centrala de la Fukushima, încurajati de autoritàti sà revinà acasà încà de anul trecut, 6 ani dupà catastrofa nuclearà
Locuitori din Namie, nu departe de centrala de la Fukushima, încurajati de autoritàti sà revinà acasà încà de anul trecut, 6 ani dupà catastrofa nuclearà
Image source: 
ouest-france.fr/EPA

La Fukushima şi în zona centralei, numeroşi locuitori ai oraşelor contaminate de accidentul nuclear din 2011 tot nu s-au reîntors la casele lor. Turiştii însă vin masiv la Fukushima, convinşi de autorităţi că „totul a revenit la normal”. Corespondentul Le Monde consacră o cronică acestui fenomen zis al „turismului de catastrofă”.

Numărul de turişti în Japonia s-a triplat în ultimul deceniu. Mulţi dintre străini – dar şi japonezi – merg tot mai des în locuri neaşteptate, precum oraşele sinistrate din jurul centralei nucleare de la Fukushima, distrusă de un seism şi un tsunami în 11 martie 2011.

Fukushima figurează aşadar la loc de frunte pe harta „turismului de catastrofă” cum îl numeşte corespondentul Le Monde în Japonia. În programul acestor vizite ghidate, cu autocarul sau pe bicicletă, figurează şi întâlniri cu puţinii localnici care s-au întors acolo. În fine, o opţiune prevede şi o plimbare cu vaporul care permite turiştilor să vadă centrala accidentată de pe mare.

În 2013 când a demarat acest tip de turism, ghizii erau localnici evacuaţi, reveniţi acasă. Treptat însă, aceste tururi au fost preluate de profesionişti ai sectorului turismului, ajutaţi de autorităţile locale dornice să arate că totul a revenit la normal. Astfel, se speră ca publicitatea să redea viaţă oraşelor abandonate şi să-i facă pe evacuaţi să revină. Pentru moment însă, la Namié, micuţ oraş aflat la doar câţiva kilometri nord de centrală, declarat decontaminat în martie 2017, turiştii sunt în continuare mai numeroşi decât rezidenţii. Din cei 21.000 de locuitori dinaintea catastrofei, doar 700 au revenit acasă...

Locuitorii nu mai au încredere într-un stat care a tergiversat sau chiar minţit

Imediat după tragedia din martie 2011, s-au recenzat 160.000 de sinistraţi. Azi mai există 70.000, răspândiţi prin toată Japonia, cazaţi în locuinţe provizorii. Problema este că aşezămintele lor prefabricate sunt treptat închise iar banii pe care îi primeau respectivii în calitate de evacuaţi, sunt şi ei suprimaţi de autorităţi. Autorităţi care, după ce au şters urmele accidentului, susţin acum sus şi tare că toate oraşele au fost decontaminate. Ori, mulţi dintre locuitori nu vor să revină în zona Fukushima pentru că nu mai au încredere într-un stat care, după ce a tergiversat – sau chiar minţit – în privinţa riscurilor, acum, cu acelaşi aplomb, spune că „totul a revenit la normal”.

Arhipelagul nipon nu duce lipsă de locaţii pentru acest tip de turism „negru”, morbid, ne mai spune corespondentul Le Monde. Astfel, pădurea Aokigahara, nu departe de muntele Fuji, cunoscută pentru frumuseţea ei dar şi pentru faptul că este un loc predilect al sinucigaşilor, este foarte prizată de turişti. De ce vin aceştia? Pentru peisaj sau pentru reputaţia tristă a locului?

Orice s-ar spune despre „turismul de catastrofă”, în cazul Fukushima, părerea nu poate fi decât ambiguă. Asta pentru că se încearcă acreditarea ideii că accidentul de acum 7 ani face parte din istorie ori nu este cazul. Fukushima nu este Hiroshima. Nu s-a întors o pagină a istoriei. Dezmembrarea centralei va mai dura ani de zile, rezultatul operaţiunilor de decontaminare este departe de a fi recunoscut unanim iar riscurile unei noi catastrofe sunt minimalizate de autorităţi.

 
Fukushima, destinaţie populară a „turismului de catastrofă”