Presa franceză se uneşte pentru a apăra pluralismul informaţiei

presse.jpg

300 de ziare din Franta se aliazà ca sà tinà piept mai marilor internetului
300 de ziare din Franta se aliazà ca sà tinà piept mai marilor internetului
Image source: 
DANIEL FOURAY/OUEST FRANCE

Sindicatele presei naţionale, regionale şi locale din Franţa s-au unit pentru a crea «Alianţa presei de informaţii generale». Mişcarea este una istorică întrucât este pentru prima oară că toţi reprezentanţii presei franceze generaliste se aliază într-o strutură comună.

Noua Alianţă este impresionantă: 300 de ziare în care lucrează circa 10.000 de jurnalişti şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 3 miliarde de euro. Alianţa se vrea un ansamblu puternic şi coerent, actor major al dezbaterii democratice şi al pluralismului expresiilor. Pluralitatea cititorilor, pluralitatea ideilor, şamd – regruparea tuturor editorilor presei de informaţii generaliste marchează o etapă majoră în vasta recompunere a universului presei şi a mediilor de informare din Franţa.

Toţi actorii reuniţi în Alianţă îşi propun «să aducă cititorilor lor o informaţie de calitate, să se adreseze unui număr cât mai mare, să relateze şi să comenteze evenimente şi tendinţe de fond, de la comună la întreaga lume, cu fiabilitate, obiectivitate şi exhaustivitate».

Membrii Alianţei vor de asemenea să devină «interlocutori inconturnabili» în dialogul cu puterile publice, în particular în lupta ce va continua în jurul dreptului vecin pentru editorii de presă, recent dobândit în Parlamentul european dar pe care actorii platformelor digitale vor să-l combată mai departe.

 
Presa francezà se uneste