George Banu la 75 de ani: interviu cu un neobosit constructor de poduri culturale franco-române

banu_bouffes.jpg

George Banu în sala Teatrului Bouffes-du-Nord creat de Peter Brook la Paris
George Banu în sala Teatrului Bouffes-du-Nord creat de Peter Brook la Paris
Image source: 
Credit foto: GB

George Banu este un nume de referinţă pe plan european şi internaţional în ce priveşte artele spectacolului, iar vocea sa a răsunat des la RFI. Anul acesta profesorul, eseistul şi criticul de teatru George Banu a împlinit 75 de ani, ocazie cu care şi noi îi adresăm cele mai alese urări.

Sunt peste două decenii de cînd George Banu intervine în emisiunile noastre pentru a ne vorbi despre spectacole şi despre expoziţii, despre Festivalul de teatru de la Avignon şi despre cel de la Sibiu, despre Festivalul de toamnă de la Paris şi despre alte evenimente culturale la care participă în Franţa, în România şi în alte ţări.

George Banu s-a stabilit la Paris în anii 70, a fost profesor de studii teatrale la Sorbona, iar după căderea comunismului a creat nenumărate „poduri culturale” între Franţa şi România. Cărţile sale, publicate la edituri prestigioase din Franţa, sunt traduse şi pot fi găsite şi în limba română.

Institutul Cultural Român de la Paris a organizat în această lună septembrie o seară dedicată lui George Banu, pe care o prefaţăm cu interviul următor realizat de colegul nostru Matei Vişniec. În cazul oamenilor pasionaţi, timpul se transformă în cărţi, în idei, în călătorii, în conferinţe, în prietenii fertile. Matei l-a incitat pe George Banu să ne vorbească despre toate acestea dintr-un unghi cît mai personal.

 

 

491

Facebook comments