Summit climateric la San Francisco pentru trezirea din letargie a clasei politice

Marş pentru climat, San Francisco, 8 septembrie 2018

In California, la San Francisco, are loc un summit de o factură mai specială pe tema schimbărilor climaterice. Si-au dat întîlnire în acest oraş 4500 de primari, guvernatori, deputaţi, patroni, militanţi ecologici, experţi şi alţi invitaţi din întreaga lume cu scopul de a exercita presiuni asupra responsabililor politici în vederea accelerării luptei împotriva emisiei de gaze cu efect de seră.

California este statul american aflat mai întotdeauna în avangardă. Aici s-a născut o industrie a filmului care a fascinat întreaga lume şi a fost port-drapelul „visului american”. Aici s-au născut tehnologii pe care le foloseşte în prezent aproape orice om de pe planetă, şi care au făcut posibilă globalizarea. Pe plan social şi al egalităţii în drepturi California a dat, tot aşa, de multe ori tonul. San Francisco era considerat, de exemplu, oraşul american cu cea mai mare comunitate de homosexuali.

Amintesc aceste lucruri pentru că şi în materie de ecologie California încearcă acum ceva nou şi important. Mai precis, o deblocare la nivel politic prin stimularea unor iniţiative venind de la bază, de la nivel local. Obiectivul acestei reuniuni ar putea fi rezumat cam aşa: dacă America nu vrea să facă nimic la nivel federal şi oficial pentru stoparea fenomenului cu efect de seră, americanii le pot da ei o lecţie lui Donald Trump şi tuturor grupurilor de presiune pentru care profitul imediat este mai important decît prezervarea mediului înconjurător.

Reuniunea are însă un mesaj general de transmis: dacă statele nu sunt capabile să se înţeleagă şi să acţioneze pentru reducerea poluării, o vor face în locul lor oraşele, regiunile, intreprinderile, patronii, organizaţiile neguvernamentale, particularii... Dacă mulţi şefi de stat consideră că acordurile semnate la Paris în urmă cu trei ani sunt de fapt imposibil de respectat, mii de primari şi de deţinători de mandate locale afirmă contrariul şi s-au angajat în adoptarea unor măsuri locale pentru promovarea energiilor reciclabile.

Oraşe precum Paris, Bonn, Pekin, Captown, Mexico, Tokyo, numeroase oraşe indiene, numeroase regiuni şi oraşe americane guvernate de democraţi sunt prezente prin reprezentanţii lor la San Francisco. Timp de trei zile agenda discuţiilor este dominată de chestiuni practice: cum se poate trece la nivel local la energie verde, cum poate fi dezvolaltă reţeaua de automobile electrice, cum pot fi mai uşor izolate clădirile pentru limitarea pierderilor de energie, cum poate fi încurajată reciclarea deşeurilor, cum pot fi limitate despăduririle.

Acest summmit fără precedent ar putea să însemne preluarea de către societatea civilă a leadership-ului în materie de protecţie a mediului înconjurător. Guvernatorul democrat al Californiei, Jerry Brown, este una dintre personalităţile care coprezidează acest summit. După cum arată Agenţia France Presse, atît el cît şi predecesorii săi au făcut din California o „vitrină” în materie de comportament ecologic. Jerry Brown a semnat o lege în virtutea căreia în 2045 statul California ar urma să utilizeze sută la sută energie reciclabilă. California este al doilea stat american, după Hawai, care îşi asumă un astfel de angajament.

„Intrăm într-o nouă fază a acţiunii climatice” a declarat Nick Nuttall, purtător de cuvînt al summit-ului. Reuniunea este născută pe de o parte din dorinţa de a demonstra că se poate face ceva, şi pe de altă parte din frustrarea de a vedea că statele, indiferent ce semnează, pînă la urmă se împotmolesc. Ramintim că în virtutea acordurilor de la Paris semnate în decembrie 2015, toată lumea ar fi trebuit să facă un efort pentru ca încălzirea atmosferei să fie limitată la numai două grade suplimentare.

Din păcate, mai ales după ce Statele Unite s-au retras din acord, a devenit clar că obiectivul nu va putea fi atins. Ceea ce înseamnă că la sfîrşitul acestui secol pe planetă va fi cu patru sau cu cinci grade mai cald decî la începutul erei industriale. Bine ar fi să asistăm la un fel de revoluţie comportamentală care să vină de jos, dinspre cetăţeni şi intreprinderi, pentru oprirea unui proces de degradare galopantă a mediului înconjurător.

Coincidenţa face că în timp ce acest summit are loc pe coasta de vest a Americii, pe cea estică se apropie un uragan. Nimic anormal la prima vedere, dar pe ansamblul planetei aceste fenomene extreme s-au înmulţit în ultimul timp, ceea ce nu este normal.