Demisie-surpriză la Paris: Nicolas Hulot, ministrul ecologiei, pleacă din guvern

hulot.jpg

Nicolas Hulot, ministrul Tranzitiei ecologice si solidare, pe peronul palatului prezidential Elysée
Nicolas Hulot, ministrul Tranzitiei ecologice si solidare, pe peronul palatului prezidential Elysée
Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Demisie-surpriză la Paris. Nicolas Hulot, ministrul Tranziţiei ecologice şi solidare, şi-a anunţat intenţia de a părăsi guvernul francez. Un an după numirea sa, Hulot a declarat că se simte “foarte singur la manevre” în domeniul mediului înconjurător.

“Am decis să părăsesc guvernul. Cred că este decizia cea mai grea din viaţa mea dar nu mai pot continua să mă mint, nu mai vreau să dau impresia că prezenţa mea în guvern înseamnă că suntem şi la înălţimea mizelor ecologice” a declarat Nicolas Hulot confraţilor noştri de la France Inter. Ministrul Tranziţiei ecologice şi solidare a precizat că nu şi-a informat în prealabil superiorii, adică nici pe premierul Edouard Philippe, nici pe preşedintele Emmanuel Macron. “Stiu că nu este foarte protocolar ceea ce fac dar mi-a fost teamă să nu încerce încă o dată să mă convingă să nu demisionez” a precizat Hulot.

Extrem de popular în rândul francezilor, ministrul, azi în vârstă de 63 de ani, a fost la începuturile carierei sale jurnalist şi apoi, ani la rând, producătorul şi prezentatorul unei celebre emisiuni de televiziune “Ushuaïa” difuzat pe canalul TF1.

Intrarea sa în guvernul de la Paris a fost acum un an de zile o reală victorie pentru noul preşedinte Emmanuel Macron. Nici conservatorul Nicolas Sarkozy, nici socialistul François Hollande nu reuşiseră să-l atragă în echipele lor respective pe carismaticul animator de televiziune.

Picătura care a umplut paharul lui Nicolas Hulot, gestul care l-a făcut să plece din guvern, a fost o reuniune, luni seara, la palatul Elysée, consacrată vânătorilor. Prezenţa la această întrunire în jurul lui Macron a unui mare lobbyist pro-vânătoare a declanşat decizia lui Hulot. Dealtfel în momentul în care şi-a anunţat demisia, ministrul a denunţat “prezenţa lobbyiurilor în cercurile puterii”.

Demisia lui Hulot, o lovitură grea într-un context politic déjà dificil pentru şeful statului

Demisia ministrului – care avea rang de ministru de stat, cel mai înalt în ierarhia protocolară după cea de premier – a avut efectul unei bombe în clasa politică. Palatul Elysée spune că „a luat act de demisia-surpriză” a lui Hulot, confirmă că preşedintele nu a fost prevenit înainte dar spune că remanierea guvernamentală în urma acestei plecări va avea loc mai târziu. Premierul Philippe promite o decizie „în zilele următoare”. Preşedinţia franceză spune de asemenea că Nicolas Hulot „se poate mândri cu binalţul său” şi promite că „guvernul francez va continua să fie la fel de hotărât şi ambiţios ca şi până acum” în domeniul ecologiei. Emmanuel Macron a declarat că „respectă” decizia lui Hulot dar mizează pe angajamentul său „sub o altă formă”.

ONG-urile de apărare a mediului înconjurător deplâng bineînţeles această plecare din guvernul de la Paris în timp ce colegi lui de guvernare regretă demisia lui Nicolas Hulot. Ecologiştii sunt divizaţi între cei care salută gestul lui Hulot şi cei care denunţă prezenţa lobbyurilor şi lipsa de coerenţă a politicii guvernamentale în materie de ecologie. In fine, mai toţi analiştii politici estimează că pentru preşedintele Emmanuel Macron, demisia lui Hulot este o lovitură grea într-un context politic déjà dificil pentru şeful statului la această revenire din vacanţa de vară marcată de o serie de alte polemici.

 
Demisie-surpriză la Paris: Nicolas Hulot, ministrul ecologiei, pleacă din guvern