Italia ameninţă că trimite în Libia 177 de migranţi

migranti_aflati_pe_vasul_diciotti_asteapta_in_portul_catane_21_august_2018.jpg

Migranti aflati pe vasul Diciotti asteapta în portul Catane, 21 august 2018
Migranti aflati pe vasul Diciotti asteapta în portul Catane, 21 august 2018
Image source: 
REUTERS/Antonio Parrinello

Oamenii se află pe un vas aflat în largul Siciliei şi nu pot debarca. Franţa anunţă că poate prelua o parte din aceşti oameni dacă Roma va primi şi ea migranţi ajunşi în orice alt port european.  

Matteo Salvini, ce ocupă şi postul de vice-premier şi este liderul extremei drepte, cere Europei să îşi apere frontierele în mod serios şi să îşi împartă migranţii. Ïn caz contrar Italia îi va lăsa în porturile de unde au plecat.

Matteo Salvini spune că Italia şi-a îndeplinit sarcinile iar când este prea mult, e prea mult.

Circa 170 de migranţi se găsesc de cinci zile pe un vas aflat în largul coastei italiene. Ambarcaţiunea Diciotti a ajuns în portul Catane luni noaptea pentru o escală tehnică. Oamenii de pe vas nu sunt autorizaţi să debarce până când Europa nu se va angaja să preia o parte din ei, ameninţă vice-premierul. Ministrul a ameninţat că în cazul în care nicio soluţie nu va fi găsită, va retrimite migranţii în Libia.

Nava este blocată de joi în apropiere de insula italiană Lampedusa iar guvernul italian cere Maltei să primească migranţii.  Situaţia s-a deblocat doar pentru echipaj, după ce ministrul Transporturilor a permis ambarcaţiunii Diciotti să acosteze în Catane.

Guvernul maltez, a permis miercuri vasului Aquarius să acosteze cu 141 de migranţi la bord de abia după ce mai multe state europene au decis să îi preia.

Dar, Matteo Salvini pare să aibă o problemă aparte cu Diciotti.

Nava ar fi cules refugiaţii în noaptea de 15 spre 16 august dintr-un punct situat între coastele malteze şi insula Lampedusa, înainte să primească acceptul Romei, provocând furia vice-premierului. În plus, în iulie, acelaşi vas a ignorat recomandările guvernului şi a salvat 450 de migranţi aflaţi pe o mică barcă de pescuit.

Matteo Salvini acuză autorităţile malteze că ar fi acompaniat atunci ambarcaţiunea cu migranţi spre apele italiene în loc să îi salveze.

De această dată, criticile s-au multiplicat la adresa ministrului de Interne şi i se atrage atenţia că la bord se află copii şi femei. 13 persoane au fost evacuate de urgenţă spre un spital din Lampedusa pentru a primi îngrijirile necesare.  

Mult mai discret, ministrul de Externe a cerut UE să decidă distribuirea migranţilor. Comisia Europeană a anunţat că a luat contact cu toţi cei care ar putea să ajute, pentru a găsi o soluţie. Discuţii au loc, a confirmat şi Palatul Elysée care susţine că nu are niciun motiv să nu accepte o parte din aceşti oameni, cu condiţia ca Roma să joace cartea solidarităţii: să primească şi ea migranţi ce sunt debarcaţi în orice alt port european.