Turcia va boicota electronicele americane

de_mai_multe_zile_turcia_se_confrunta_cu_o_puternica_scadere_a_monedei_locale_-_lira_turca.jpg

De mai multe zile, Turcia se confrunta cu o puternica scadere a monedei locale - lira turca.
De mai multe zile, Turcia se confrunta cu o puternica scadere a monedei locale - lira turca.
Image source: 
REUTERS/Murad Sezer

Anunţul vine într-o perioadă extrem de tensionată între Ankara şi Washington.

Boicotăm produsele americane, telefoane mobile şi calculatoare. Dacă ei au iPhone există şi Samsung iar Turcia are şi ea marca proprie de electronice, a nuanţat liderul turc într-un discurs pronunţat la Ankara.

iPhone este un aparat reprezentativ al mărcii americane Apple iar Samsung este gigantul de electronice sud-coreean. Produsele Apple sunt foarte utilizate în Turcia, chiar şi de preşedintele Erdogan care este fotografiat des cu un iPhone ori o tabletă iPad în mâini.

După mai multe luni de tensiuni, relaţiile s-au degradat şi mai tare după ce un pastor american a fost reţinut la domiciliu, acuzat de terorism şi spionaj. Avocatul său a făcut de două ori apel la măsura de reţinere dar fără succes.

Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a doi miniştri turci.Apoi, preşedintele Donald Trump a anunţat vineri dublarea taxelor la importul de aluminiu şi oţel din Turcia.

Turbulenţe ce au scăzut puternic lira turcă iar preşedintele a făcut apel la cetățenii turci să își vândă valuta și să cumpere lire turcești. Casele de schimb valutar s-au umplut de numeroşi turci care au răspuns apelului preşedintelui.

Ïn opinia lui Recep Tayyip Erdogan, avem de a face cu un complot politic dirijat de Washington care, foloseşte economia ca armă dar, atenţionează liderul de la Ankara, economia turcă funcţionează ceas.

Compania aeriană Turkish Airlines a anunţat că susţine campania declanşată imediat pe internet, #ABDyeReklamVerme / “nu faceţi publicitate Statelor Unite”.