Penurie de sezonieri vara aceasta în Franţa

din_bucatariile_restaurantelor_franceze_lipseste_personalul_-_este_nevoie_de_mii_de_oameni.jpg

Din bucatariile restaurantelor franceze lipseste personalul - este nevoie de mii de oameni.
Din bucatariile restaurantelor franceze lipseste personalul - este nevoie de mii de oameni.
Image source: 
RFI/ Pevzner Guelia

Lipsesc 50.000 de lucrători, în special pentru restaurante, domeniul hotelier dar şi în cel agricol. Sunt destul de mulţi patroni care au decis să rămână o zi în plus pe săptămână cu porţile închise din cauza lipsei de personal.

Lucrători sunt căutaţi în Franţa în cele mai diverse domenii: oameni care menţin curăţenia în bucătăriile restaurantelor, alţii care să asigure securitatea pe plaje, personal pentru serviciul hotelier ori cultivatori.

Numărul angajaţilor sezonieri a crescut de la 500.000 de la 700.000, potrivit unui studiu realizat în 2016. Iar pentru anul acesta, Pole Emploi – serviciul public francez de ocupare a forţei de muncă – estimează la 812.000 numărul posturilor sezoniere.

Aceste slujbe sunt plătite cu salariul minim pe economie  - 1.200 de euro în mână. Ele pot constitui o oportunitate pentru studenţi, pentru persoanele aflate spre sfârşitul carierei ori pentru pensionari.

Potrivit Uniunii Meseriilor din Industria Hotelieră anul acesta lipsesc 100.000 de oameni – 50.000 pentru a fi angajaţi în CDI – cu un contract permanent iar 50.000 cu un contract pe perioada verii.  

Preşedintele acestui organism, Hervé Becam declară pentru Le Figaro că de doi, trei ani sectorul se confruntă cu o lipsă de personal dar că anul acesta, penuria de sezonieri este la o cotă istorică. Este nevoie urgent de bucătari, ajutori de bucătari, personal în bucătărie, ospătari.

Ïntreg teritoriul naţional se confruntă cu această problemă, dar cea mai gravă situaţie este în zonele de litoral.

Rezultatul: a fost redusă capacitatea restaurantelor. Există şi cazuri în care patronii au decis să menţină închis restaurantul timp de două zile pe săptămână şi nu una cum se întâmplă de obicei.

Sectorul viticol înregistrează de asemenea dificultăţi de recrutare, lipsesc mii de persoane. Este nevoie de culegători ai viilor, a fost o vară caniculară iar în anumite zone din Franţa a început deja recoltarea strugurilor. Specialiştii din sector spun că este o problemă ce se accentuează de la an la an – lipsesc mii de oameni atât pentru a recolta via cât şi pentru a îmbutelia apoi vinul.

Viticultorii sunt uneori obligaţi să apeleze la forţă de muncă străină – din Europa de Est ori din Sud, cum se întâmplă deja de două sezoane. Viticultorii se axează foarte mult pe respectarea mediului, ceea ce înseamnă că sunt căutaţi oameni ce au o oarecare pregătire în acest sector, explică specialiştii.

Studiul Pole Emploi pentru 2018 privitor la «Nevoia de Forţă de Muncă» arată că sunt căutaţi vânzători pentru produse alimentare şi lucrători necalificaţi în industria agroalimentară – sectoare în care sunt angajaţi până la 60% muncitori sezonieri. Studiul are la bază declaraţiile patronilor în ce priveşte nevoia de personal.

Cea mai mare problemă pare a fi locul unde se desfăşoară munca – deoarece multe slujbe se regăsesc în zone turistice unde costul cazării este automat mai ridicat.