Ecuador: Stare de urgenţă din cauza miilor de migranţi venezueleni

migranti_venezuelieni_la_frontiera_dintre_columbia_si_ecuador_9_august_2018.jpg

Migranti venezuelieni la frontiera dintre Columbia si Ecuador, 9 august 2018.
Migranti venezuelieni la frontiera dintre Columbia si Ecuador, 9 august 2018.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Daniel Tapia

Ecuador declară stare de urgenţă în principalele trei provincii, o măsură fără precedent. Mai bine de 4.000 de migranţi venezueleni ajung zilnic în Ecuador. Ei trec prin Columbia, situată între Venezuela şi Ecuador. O presiune migratoare istorică care a obligat Ecuadorul să declare starea excepţională.

Agenţi suplimentari de migraţie, medici, lucrători sociali şi psihologi vor putea fi acum mobilizaţi de-a lungul frontierei, între Columbia şi Ecuador. Guvernul a declarat stare de urgenţă tocmai pentru a putea să răspundă cât mai rapid miilor de cereri ce se înregistrează zilnic.

În plus, foarte mulţi oameni ajung cu probleme de sănătate – cu infecţii intestinale ori deshidrataţi. Mulţi au probleme de sănătate din cauza lipsei de medicamente din ţara lor. Aproximativ 250 de copii sunt vaccinaţi zilnic.

Este nevoie aşadar de un support administrativ dar şi medical. Migranţii ajung în punctele de trecere a frontierei cu puţine bunuri la ei. Formează cozi imense ce duc la blocarea vămilor.

Voluntari s-au mobilizat pentru a-i aştepta cu un ceai cald dar şi aceştia spun că sunt depăşiţi de situaţie.

În primul semestru al anului, 2.500 de venezueleni traversau frontiera ecuadoriană în fiecare zi. În primele zile din august traversau zilnic 4.000 de oameni.

Este pentru prima dată când în Ecuador este declarată stare de urgenţă, pentru cele trei provincii, o măsură ce va fi în vigoare cel puţin până la finele lui august.

Venezuelenii se tem ca nu cumva noul preşedinte columbian, Ivan Duque, să închidă frontierele.

Ecuador a anunţat că nu acţionează singur în acest plan migrator de urgenţă: mai multe organizaţii internaţionale, printre care Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, oferă migranţilor corturi, mâncare, apă şi kituri de igienă.

La începutul săptămânii, un judecător federal din Brazilia a decis închiderea frontierei cu Venezuela până când autorităţile vor reuşi să creeze condiţiile necesare pentru primirea unui numar mare de migranţi. Frontiera este deschisă pentru brazilieni şi cetăţenii altor state, cu excepţia celor din Venezuela. Decizia este valabilă doar pentru frontiera terestră cu Venezuela.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice, din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului. Aşa s-a ajuns la ample proteste faţă de preşedintele Nicolas Maduro, soldate cu decesul a sute de manifestanţi. Opoziţia îl acuză pe liderul de la Caracas că apelează la manevre politice pentru a acumula şi mai multa putere.

În acest context, mii de venezueleni şi-au părăsit ţara şi au emigrat în statele vecine.