Caniculă Europa: Puternic incendiu în Portugalia

temperaturi_record_s-au_inregistrat_in_ultimele_zile_in_mai_multe_zone_din_europa.jpg

Temperaturi record s-au înregistrat în ultimele zile în Europa
Temperaturi record s-au înregistrat în ultimele zile în Europa
Image source: 
DENIS CHARLET / AFP

Temperaturile extreme din ultimele zile au determinat incendii de pădure în Portugalia şi Spania. Mai multe persoane au murit pe fondul temperaturilor exterioare extrem de ridicate.

În Portugalia, un incendiu de pădure, vizibil din spaţiu, era marţi foarte aproape de o staţiune turística din sudul ţării, la Monchique, în munţii Algarve.

Avioane cu apă şi elicoptere, o sută de soldaţi şi o mie de pompieri la sol acţionau contra flăcărilor. Vântul puternic îngreuna munca lor. Ministrul de Interne, Eduardo Cabrito spune că sunt efective fără precedent pentru o operaţiune de acest gen.

Incendiul a izbucnit vineri, cel mai probabil din cauza caniculei, iar de atunci 30 de oameni au fost răniţi, potrivit ultimului bilanţ al Protecţiei Civile.

Fumul incendiului este vizibil într-o fotografie postată pe Twitter de astronautul german Alexander Gerst aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

 

 

250 de persoane au fost evacuate în timp ce flăcările au distrus 15.000 de hectare de pădure şi au trecut la 500 de metri de o cazarmă de pompieri.

Portugalia este încă traumatizată de incendiile produse anul trecut şi în care şi-au pierdut viaţa 114 oameni iar acum autorităţile fac tot ce este necesar pentru a nu se repeta o astfel de tragedie.

În Spania, au fost evacuaţi 2.500 de oameni. Flăcările au distrus 1.500 de hectare în estul ţării.

Spania, precum Portugalia, a înegistrat un record absolut de temperatură – 46,6 grade la El Granado, o comună aflată în apropiere de Portugalia. 9 persoane au murit în Spania, în ultima săptămână din cauza caniculei.

O tonă de peşti morţi a fost extrasă din Rin, în nordul Elveţiei, la frontiera cu Germania şi Austria. Peştii au fost afectaţi de caniculă. Temperatura fluviului a atins 27,6 grade.