Pastor american: Tensiuni între Ankara şi Washington

pastorul_american_andrew_brunson_este_acuzat_de_ankara_de_terorism_dar_a_respins_mereu_acuzatiile.jpg

Pastorul american Andrew Brunson este acuzat de Ankara de terorism dar a respins mereu acuzatiile.
Pastorul american Andrew Brunson este acuzat de Ankara de terorism dar a respins mereu acuzatiile.
Image source: 
© Captura ecran France 24

Turcia ameninţă Statele Unite cu sancţiuni în urma unui scandal declanşat după arestarea unui pastor american.

Totul a început cu arestarea de către Ankara a unui pastor american - Andrew Brunson acuzat că ar avea legături cu mişcarea clericului musulman Fethullah Gulen şi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţii considerate drept teroriste de Ankara. Fetullah Gulen este acuzat de Ankara că a instrumentat tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia în iulie 2016.

Ca răspuns, Departamentul american al Trezoreriei l-a sancţionat pe ministrul turc al Justiţiei şi pe cel de Interne pe motiv că au jucat roluri decisive în arestarea pastorului american.

Purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale americane, Sarah Sanders a anunţat că toate proprietăţile şi activele ambilor miniştri aflate în jurisdicaţia Statelor Unite sunt blocate, iar cetăţenii americani au interdicţie de a efectua tranzacţii cu responsabilii turci.

Iar scandalul continuă – Turcia ameninţă Statele Unite că va lua aceleaşi măsuri ca urmare a sancţiunilor impuse de Washington.

Ministrul turc de Externe a declarat că “fără niciun dubiu toate aceste sancţiuni vor deteriora eforturile constructive care au existat în ultima perioadă pentru a soluţiona problemele dintre cele două ţări. Va exista un răspuns imediat la această atitudine ostilă”.

Acuzat de Ankara de activităţi teroriste şi de spionaj, pastorul american a fost plasat în arest la domiciliu, în urmă cu o săptămână – după un an şi jumătate de detenţie.

"Este victima unui tratament injust şi nejustificat din partea guvernului turc", a comentat Sarah Sanders.

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a reacţionat şi el afirmând că tratamentul la care este supus pastorul Andrew Brunson este unul inacceptabil şi i-a acuzat pe cei doi miniştri turci că sunt sunt conduşi de organizaţii guvernamentale responsabile de violarea dreptului omului.

Departamentul american de Stat a anunţat că şeful diplomaţiei, Mike Pompeo a avut o discuţie telefonică cu omologul turc, Mevlüt Cavusoglu şi că cei doi se vor întâlni la Singapore unde îi va cere eliberarea pastorului american.

Andrew Brunson a respins mereu toate acuzaţiile ce i-au fost aduse.

Vice-presedintele american, Mike Pence, evanghelist la fel ca pastorul Andrew Brunson vorbeşte de persecuţie religioasă într-o Turcie majoritar musulmană.

De data aceasta a fost preşedintele Recep Tayyip Erdogan care a răspuns: "Turcia nu are probleme cu minorităţile religioase.Nimeni nu va câştiga din aceste ameninţări venite dinspre Washington", a mai comentat liderul de la Ankara.

Relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite s-au degradat în urma unui dezacord pe dosarul sirian dar şi pentru că Fethullah Gülen este exilat în America de mai mulţi ani. Ankara a cerut extrădarea lui de mai multe ori, cereri fără răspuns până acum.