Iran: Statele Unite resping cererile europene

presedintele_donald_trump_la_casa_alba_dupa_anuntul_iesirii_din_acordul_nuclear_iranian_8_mai_2018.jpg

Presedintele Donald Trump la Casa Alba dupa anuntul iesirii din acordul nuclear iranian, 8 mai 2018
Presedintele Donald Trump la Casa Alba dupa anuntul iesirii din acordul nuclear iranian, 8 mai 2018
Sursa imaginii: 
© Saul Loeb, AFP

Statele Unite nu au răspuns favorabil la niciuna dintre cererile formulate oficial într-o scrisoare ce a fost înaintată pe 4 iunie de Franţa, Marea Britanie şi Germania. Sunt cele trei state semnatare ale acordului nuclear cu Iran, în 2015.

Scrisoarea europenilor a fost întocmită imediat după ce Washington a anunţat retragerea din acordul nuclear.

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin şi şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo au răspuns celor trei state europene că nu vor acorda nicio excepţie societăţilor care au încheiat contracte cu Iran după data de intrare în vigoare a acordului nuclear, pe 16 ianuarie 2016, relatează AFP citând o sursă din ministerul francez al Economiei.

Mai degrabă decât să încurajeze comerţul, autorităţile americane cer europenilor “să stea departe de activităţile răuvoitoare ale Iranului”.

În plus, cei doi responsabili americani consideră că Banca Centrală Iraniană «nu este legitimă» şi cer băncilor europene să nu coopereze cu ea. În 2014, Washington a amendat banca franceză BNP Paribas cu 9 miliarde de dolari pentru că a încălcat embargoul impus Iranului.

Potrivit sursei citate de France Presse, acest refuz în bloc nu împiedică societăţile să ceară Statelor Unite excepţii particulare, în special în sectorul petrolier.    

De partea sa, Teheran a ridicat tonul şi spune că este pregătit să îşi conducă activităţile de îmbogăţire cu uraniu la un nivel superior în cazul în care vor eşua negocierile cu europenii care încearcă să salveze acordul nuclear. Precizarea vine de la vice-preşedintele Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică.

Iran a depus o plângere împotriva Statelor Unite la Curtea Internaţională de Justiţie în urma reluării sancţiunilor economice americane, după cum a anunţat pe contul de Twitter ministrul iranian de Externe - Mohammad Javad Zarif.

Europa a respins cererea Statelor Unite de a izola economic Iranul şi a adoptat un instrument juridic pentru a proteja societăţile europene prezente în această ţară. Legea va intra în vigoare pe 6 august, data la care ar urma să fie aplicate primele sancţiuni americane. Următoarele vor fi impuse pe 4 noiembrie.

Miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Marea Britanie au cerut Statelor Unite excepţii de la sancţiunile americane: «aliaţi ai Statelor Unite, ne aşteptăm ca sancţiunilor americane să nu fie aplicate societăţilor şi nici cetăţenilor europeni».

Preşedintele american Donald Trump a anunţat pe 8 mai retragerea din acrodul nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri internaţionale. Acordul, încheiat după 2 ani de negocieri între Iran, Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania a permis ridicarea sancţiunilor economice în schimbul angajamentului luat de Teheran de a nu se dota cu arma nucleară.