Proiect de atentat lângă Paris: Un diplomat iranian reţinut în Germania

rudy_giuliani_fostul_primar_al_new_york_sustine_un_discurs_la_villepinte_in_apropiere_de_paris_30_iunie_2018_in_consiliul_national_de_rezistenta_al_iranului.jpg

Rudy Giuliani, fostul primar al New York sustine un discurs la Villepinte, în apropiere de Paris, 30 iunie 2018, în Consiliul National de Rezistenta al Iranului
Rudy Giuliani, fostul primar al New York sustine un discurs la Villepinte, în apropiere de Paris, 30 iunie 2018, în Consiliul National de Rezistenta al Iranului
Image source: 
REUTERS/Regis Duvignau

Un atentat a fost dejucat în Franţa iar un diplomat iranian a fost reţinut în Germania. Pe numele lui fusese eliberat un mandat de reţinere european. Justiţia belgiană a cerut extrădarea lui.

Diplomatul iranian interpelat în Germania este bănuit că a fost implicat într-un proiect de atentat împotriva unor protestatari. Aceştia fac parte dintr-un grup de opoziţie iranian şi trăiesc în Franţa. Este vorba de un protest ce a avut loc la Paris pe 30 iunie şi fusese organizat de un grup al opoziţiei iraniene prezent în Franţa.

Diplomatul, aflat în post în Austria din 2014, se numără printre suspecţii interpelaţi recent în Germania, Belgia şi Franţa -  suspectaţi că pregăteau un atac, în Paris, cu ocazia acestei manifestaţii de pe 30 iunie. Personalităţi politice americane de prim plan au participat la acest miting – Rudy Giuliani, fostul primar al New York-ului, în prezent avocatul personal al preşedintelui american Donald Trump.

Potrivit parchetului federal german, cel care are competenţele în afaceri de terrorism şi spionaj, acest diplomat a fost plasat în detenţie în urmă cu două zile pentru “complot pentru a comite un omor”. Detenţia sa nu împiedică extrădarea cerută de justiţia belgiană.

Procurorii germani cred că diplomatul face parte din ministerul iranian de informaţii şi securitate unde este însărcinat cu “observarea grupurilor de opoziţie din interiorul şi din exteriorul Iranului”.

El ar fi cerut în martie unui cuplu ce trăieşte în Belgia să conducă atacul cu explozibil, cu ocazia manifestaţiei iranienilor din Paris. Diplomatul ar fi remis cuplului explozibilul şi un detonator, cu ocazia unei reuniuni în iunie la Bruxelles. Ele au fost depistate de serviciile de securitate din Belgia.

Iran vorbeşte despre o acţiune de discreditare a ţării într-un moment în care trebuie să facă faţă unor tensiuni diplomatice majore cu Statele Unite după retragerea în luna mai a Washington din acordul nuclear.

489

Facebook comments