Allez les Bleus !

suporterii_francezi_au_invadat_champs-elysees_dupa_victoria_albastrilor_in_fata_belgiei_pentru_semifinala_cupei_mondiale.jpg

Suporterii francezi au invadat Champs-Elysées dupa victoria Albastrilor în fata Belgiei pentru semifinala Cupei Mondiale
Suporterii francezi au invadat Champs-Elysées dupa victoria Albastrilor în fata Belgiei pentru semifinala Cupei Mondiale
Image source: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Les Bleus sunt în finala Cupei Mondiale de fotbal după ce aseară au câştigat în faţa Belgiei cu 1-0. Câștigătoare a trofeului în 1998, Franţa va juca a treia sa finală la un Campionat Mondial în ultimii 20 de ani.

 

Franţa întreagă a petrecut aseară aşa cum nu a mai făcut-o de ani de zile.

Pe Champs Elysées au petrecut până după miezul nopţii sute de mii de oameni într-o bucurie imensă. A fost doar deschiderea pentru petrecerea de 14 iulie – în ultimii ani, pe fondul atacurilor teroriste şi a stării de urgenţă, lumea nu a mai fost lăsată să blocheze străzile şi să petreacă aşa cum s-a întâmplat aseară: claxoane, drapele, petarde, fumigene, marseilleza.

Le Monde scrie că « într-o bună zi trebuie inventată maniera de a se putea evalua numărul de persoane care celebrează împreună, în aceeaşi ţară, victoria echipei naţionale de fotbal după un meci istoric ».

De altfel, ieri parizienii erau aşteptaţi în faţa Hotel de Ville /  Primăria capitalei pentru a urmări pe ecrane gigant meciul dintre Franţa şi Belgia. A venit atât de multă lume, zeci de mii de oameni,  încât cu trei ore înainte de meci întregul perímetru a fost blocat iar oamenii nu au mai fost lăsaţi să urmărească aici meciul.


Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Autorităţile în continuare nu permit ca în spaţiul public să se adune atât de multă lume şi totuşi, ceea ce a urmat după meci pe Chapms Elysées a fost o bucurie pe care nimeni nu o putea îngrădi şi chiar ar fi fost păcat.

Iar dacă fan zone-ul de la Hotel de Ville a fost blocat, terasele şi restaurantele din jur  au fost pline ochi iar atmosfera a fost incredibilă în fiecare minut de joc şi, bineînţeles după meci. Iar până duminică nimeni nu doarme, după cum strigau aseară pe străzi francezii.


Image source: 
Cristina Teaca

Cine nu a ieşit pe stradă a stat în faţa televizorului.

Le Figaro scrie că meciul de aseară dintre Franţa şi Belgia a adus în faţa televizoarelor peste 22 de milioane de telespectatori, un record de audienţă pentru TF1 care a transmis în direct partida. Iar bursa a salutat victoria albaştrilor de manieră proprie: acţiunile canalului de televiziune au crescut cu 0,9%.

« Cu capul în stele » titrează L'Equipe pentru care Albaştrii au fost « fantastici ». Si aminteşte că va fi a treia finală de Cupă Mondială în 20 de ani pentru Franţa. « E ceva nebunesc », comentează cotidianul sportiv. Iar Liberation speră că Franţa va câştiga duminică o nouă stea la un Campionat Mondial.

« Cu adevărat duminică » se entuziasmează Libération, care de abia aşteaptă să vadă echipa Franţei, care va întâlni duminică, de la ora 17h, ora Franţei, câştigătoarea dintre Anglia şi Croaţia, meci ce are loc în această seară.

Pentru Midi LibreAlbaştrii sunt absolut «formidabili».

Le Parisien se bucură că « Suntem în finală. Suntem favoriţi la tilul suprem ».

Pentru Le Monde,  Albaştrii au fost « monstruoşi ».

 « Visul albastru continuă » titrează Le Figaro.

După calificarea albaştrilor – o savoare de ’98 a cuprins străzile Franţei, observă Le Monde: "scenele de aseară de pe străzile Franţei au reaprins flacăra în rândul francezilor, i-a readus la viaţă, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu exact 20 de ani când Franţa câştiga Cupa Mondială".


Image source: 
Cristina Teaca