Efectul nefast al poluării luminoase asupra insectelor care nu se mai pot orienta după stele

2017-09-14t211240z_538880094_rc1255fa80b0_rtrmadp_3_global-nightlife_0.jpg

Cartierul Montmartre de la Paris. Franţa este luminata noaptea de 11 milioane de lampadare si de 3,5 milioane de reclame.
Cartierul Montmartre de la Paris. Franţa este luminata noaptea de 11 milioane de lampadare si de 3,5 milioane de reclame.
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Charles Platiau

În Franţa, începînd cu data de întîi iulie au fost adoptate noi măsuri în vederea combaterii poluării luminoase. Între ora unu noaptea şi ora şase dimineaţa toate reclamele luminoase trebuie să fie stinse. Poluarea luminoasă este nocivă în multe privinţe, în primul rînd pentru biodiversitate.

Fără îndoială că instalaţiile luminoase crează un spectacol plăcut ochiului. Orice spirit raţional poate să înţeleagă însă că economia de energie devine o cauză generală a umanităţii, pe o planetă care nu are resurse infinite. Poluarea nocturnă îi deranjează de multă vreme pe astronomi şi astrofizicieni, care nu pot observa cum trebuie cerul din cauza excesului de reclame, becuri, neoane şi alte surse de lumină rămase în stare de funcţionare în timpul nopţii.

Dar cea mai gravă problemă este legată de impactul acestui exces de lumină asupra faunei. Poate că pare o informaţie minoră, dar cercetătorii demonstrează că declinul insectelor este accelerat din cauza iluminaţiei nocturne. Un studiu realizat în 2017 şi citat de cotidianul Le Figaro arată că în ultimii 27 de ani numărul insectelor zburătoare a scăzut cu 75 la sută în multe regiuni ale Germaniei. O catastrofă nu doar pentru insecte, ci şi pentru toate speciile care se hrănesc cu insecte.

Omul fascinat de societatea de consum şi de spectacolul reclamelor luminoase nu-şi dă seama însă că propria sa existenţă pe planetă este ameninţată odată cu dispariţia biodiversităţii şi mai ales a insectelor… Sigur, acestea din urmă dispar şi din cauza agriculturii intensive şi a pesticidelor. Dar şi poluarea luminoasă este un factor perturbant. Unele insecte, precum fluturii de noapte, se orientează după sursele de lumină naturale, altfel spus Calea Lactee, sau stelele.

Personal consider că este o formă de vulgaritate extremă ca omul, cu sistemele lui de iluminat pe care le ţine aprinse noaptea în mod inutil, să perturbe tulburătoarea relaţie pe care o au insectele cu bolta cerească.

A te interpune, cu armate de neoane, între un fluture de noapte şi Calea Lactee care îi serveşte de busolă, este una dintre cele mai detestabile agresiuni comise de om împotriva misterului vieţii.