«Macedonia de Nord», compromisul găsit de Atena şi Skopje

macedonia.jpg

Premierul grec Alexis Tsipras si omologul sàu macedonean Zoran Zaev, 17 iunie 2018 la Psarades.
Premierul grec Alexis Tsipras si omologul sàu macedonean Zoran Zaev, 17 iunie 2018 la Psarades.
Image source: 
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Moment istoric pe malul lacului Prespa, la Psarades, localitate la frontiera eleno-macedoneană. Duminică, premierii Greciei şi Macedoniei, Alexis Tsipras, respectiv Zoran Zaev s-au întâlnit pentru a pune capăt unui diferend ce dura de 27 de ani, de pe vremea dispariţiei fostei Iugoslavii. Cel legat de numele Macedoniei. La ce compromis s-a ajuns?

Atena şi Spokje s-au înţeles pentru ca «Republica Macedoniei de Nord» să fie noul nume al Macedoniei. Un nume pe care macedonenii vor trebui să-l mai valideze prin referendum, pe cale parlamentară şi apoi printr-o reviziuire a Constituţiei. Pentru moment, la ONU se mai vorbeşte despre «Fosta republică iugoslavă a Macedoniei».

Statul ce devenise independent în 1991 nu ocupă decât partea nordică a Macedoniei, în sensul geografic al termenului. Restul se află în Grecia care de aproape 3 decenii, de frica unor posibile revendicări, se lupta contra numelui simplu de «Macedonia».

Dealtfel, la Atena majoritatea parlamentară a scăpat de o moţiune de cenzură din partea opoziţiei dar a pierdut un membru naţionalist din rândurile sale. De partea sa, ministrul elen al Apărării a provocat senzaţie afirmând că va continua, orice ar fi, să nu pronunţe numele «Macedonia de Nord».

În timp ce presa din Grecia evocă o posibilă diviziune a clasei politice dar şi a opiniei publice în jurul acestei denumiri, la Skopje jocurile nu sunt nici ele făcute. Numele mai trebuie validat de parlamentari – ca şi în Grecia dealtfel – dar şi de locuitori, prin referendum.

Noul acord semnat de Atena şi Skopje ar urma să stabilizeze situaţia din această parte a Balcanilor dar mai ales să deschidă calea aderării Macedoniei la UE şi NATO. Dacă, evident cele două părţi merg până la capătul procesului de ratificare a noului nume.

«Macedonia de Nord», compromisul găsit de Atena şi Skopje