Criza migranţilor: Franţa nu se scuză dar premierul Italiei tot vine la Paris

conte.jpg

Emmanuel Macron si Giuseppe Conte la summitul G7 de la Malbaie, Canada, iunie 2018
Emmanuel Macron si Giuseppe Conte la summitul G7 de la Malbaie, Canada, iunie 2018
Image source: 
Ian Langsdon/AFP

In ciuda tensiunilor bilaterale legate de chestiunea migranţilor, şeful guvernului italian Giuseppe Conte şi-a menţinut vizita şi întâlnirea cu preşedintele Emmanuel Macron prevăzută vineri la Paris. Executivul de la Roma pretindea scuze oficiale de la francezi după ce şeful statului francez denunţase «o formă de cinism şi de iresponsabilitate» în gestionarea cazului vasului Aquarius aflat în Mediterană cu 629 de refugiaţi la bord.

Paris şi Roma par să-şi dorească o aplanare a tensiunilor. Guvernele francez şi italian au publicat joi în acelaşi timp un comunicat în care confirmau venirea, vineri, la Paris a premierului italian Giuseppe Conte. Respectivele comunicate mai precizează că Emmanuel Macron şi oaspetele italian vor discuta noi inţiative în dosarul refugiaţilor. Potrivit comunicatului palatului Elysée «preşedintele Republicii a subliniat că nu a spus nimic care să ofenseze Italia şi poporul italian». Textul se doreşte de ci împăciutor dar nici vorbă de scuze din partea Parisului. La Roma, Giuseppe Conte, întrebat de presă,  confirma de partea sa că «contenciosul este închis» cu Franţa.

Relaţia dintre Paris şi Roma se tensionase mult în ultimele zile din cauza vasului Aquarius care, cu 629 de refugiaţi la bord, nu a fost lăsat să intre în vreun port din Italia şi Malta. In cele din urmă, vaporul umanitar este aşteptat la Valencia, în Spania.

Trecând însă peste această ceartă franco-italiană, soarta vasului Aquarius scoate la lumină lipsa unei politici migratorii europene. Criza survine înaintea unui Consiliu european crucial pe 28 şi 29 iunie care se va concentar cu prioritate pe chestiunea migranţilor. Ocazie de a asista la noi divergenţe între statele membre UE în jurul acestui dosar exploziv.