Arkadi Babtcenko nu e mort: o înscenare la Kiev care aminteşte de “afacerea” Virgil Tănase

ukraine_arkadi_babtchenko_kiev_vivant_russie_journaliste_0.jpg

Arkadi Babtcenko
Arkadi Babtcenko
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

"Intolerabilă şi inadmisibilă." Aşa este calificată de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor operaţiunea orchestrată de serviciile secrete ucrainene în jurul opozantului rus Arkadi Babtcenko, jurnalist de profesie. Reamintim că iniţial autorităţile de la Kiev au anunţat asasinarea sa, pentru ca apoi să-l prezinte în faţa presei viu şi nevătămat, motivînd că prin această înscenare a fost dejucat un plan real de asasinare a sa.

Iată o poveste care pînă la urmă lasă un gust amar, chiar dacă toată lumea răsuflă uşurată întrucît Arkadi Babtcenko este în viaţă. Dar cînd zeci de jurnalişti mor în fiecare an în diverse zone de criză ale lumii, sau asasinaţi de mafioţi şi de dictatori, scenarii de genul celui conceput de Kiev apar ca indecente. Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, compusă din 600 000 de membri din 146 de ţări, are motive deci să-şi exprime indignarea. Si organizaţia Reporteri fără frontiere îşi declară stupefacţia faţă de “jocul” macabru la care s-au dedat autorităţile de la Kiev, şi din care, de fapt Vladimir Putin are numai de cîştigat. Pentru că liderul de la Kremlin poate din nou să spună “iată, încă o dovadă că lumea complotează împotriva Rusiei, iar în materie de fakenews alţii sunt campionii, nu noi!”

Detaliile furnizate de autorităţile de la Kiev marţi 29 mai erau teribile: despre Arkadi Babtcenko s-a spus că a fost împuşcat pe la spate, cu trei gloanţe. Kievul, aflat sub presiune internaţională pentru a se explica, afirmă că înscenarea era necesară, şi că un individ a fost arestat în contextul dejucării adevăratei tentative de asasinat. Cîtă credibilitate mai are însă Kievul cînd se ştie că între Rusia şi Ucraina tensiunile sunt maxime şi că un război propaganistic se duce între ele?

Reamintim că Arkadi Babtcenko este un jurnalist rus efectiv curajos şi foarte talentat, care a denunţat rolul avut de Rusia în conflictul din Ucraina de est, conflict dintre regiunile separatiste pro-ruse şi armata ucraineană, soldat pînă acum cu zece mii de morţi. Din 2016 încoace Babtcenko a fost ţinta mai multor atacuri, deci ştirea asasinării sale la începutul acestei sărpămîni a apărut ca fiind pe cît de tragică pe atît de plauzibilă.

Să notăm însă că astfel de înscenări au loc uneori şi la “case mai mari”. Presa franceză semnalează anumite similitudini între ceea ce au imaginat serviciile secrete de la Kiev în cazul lui Babtcenko şi ceea ce s-a întîmplat în 1982 cu scriitorul Virgil Tănase. La acea oră, în Franţa, scriitorii dizidenţi Virgil Tănase şi Paul Goma deveniseră atît de stînjenitori pentru Nicolae Ceauşescu încît acesta a decis lichidarea lor. Pentru a dejuca acest plan, serviciile secrete franceze au simulat o răpire a lui Virgil Tănase chiar din faţa casei sale, dar de fapt l-au găzduit într-un loc secret timp de trei luni. Dispariţia lui Virgil Tănase a creat atunci o enormă undă de şoc, iar preşedintele de atunci al Franţei, socialistul François Mitterrand, a folosit acest pretext pentru a anula o vizită la Bucureşti.

Revenind la cazul Babtcenko: şeful serviciilor de securitate din Ucraina, Vasil Grîtsak, afirmă că individul arestat în contextul acestei înscenări ar fi avut misiunea de a asasina în jur de 30 de persoane, majoritatea ruşi exilaţi în Ucraina. Toată această afacere, între film de spionaj şi rivalitate reală dintre Moscova şi Ukraina, mai are încă enorm de multe zone de umbră. In ce-l priveşte pe Arkadi Babtcenko, care deja a scris pagini extrem de nervoase, într-un stil original, despre "sistemul Putin", sunt aproape convins că pregăteşte acum, după această nouă peripeţie, o nouă carte.