Un francez născut în Cecenia – Atacatorul cu cuţit din Paris

o_persoana_a_murit_-_un_tanar_de_29_de_ani_iar_4_au_fost_ranite_intr-un_atac_cu_cutit_comis_de_un_francez_nascut_in_cecenia_paris_12_mai_2018.jpg

O persoana a murit - un tânar de 29 de ani, iar 4 au fost ranite într-un atac cu cutit comis de un francez nascut în Cecenia, Paris, 12 mai 2018
O persoana a murit - un tânar de 29 de ani, iar 4 au fost ranite într-un atac cu cutit comis de un francez nascut în Cecenia, Paris, 12 mai 2018
Image source: 
© Thomas Samson, AFP

Atacul cu cuţit derulat sâmbătă în Paris a fost comis de un francez născut în Cecenia -  o republică musulmană rusă din Caucaz, teatru a două războaie devastatoare care au dat naştere unei rebeliuni islamiste, puţin activă până acum în ţări occidentale. O persoană a murit în atacul din Paris iar 4 au fost rănite, dintre care 2 foarte grav.

Potrivit autorităţilor franceze atacatorul figura din 2016 în fişierul S al serviciilor de informaţii. Este vorba de fişierul cu persoanele care pot aduce atingere siguranţei statului.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a reacţionat la atacul din Paris şi a precizat că « întreaga responsabilitate » a acestui atac, soldat cu un mort, revine Franţei unde, atacatorul a crescut.

Si totuşi, numeroase atacuri teoriste au fost comise în ultimii ani de către ceceni care au fost de altfel o sursă de combatanţi în diverse grupări jihadiste din Siria şi Irak.

Printre atentatele săvârşite în exterior, cel de la aeroportul din Istanbul, soldat cu 45 de morţi , în iunie 2016. În 2013, atentatul care viza maratonul din Boston, Statele Unite – în care au murit 3 oameni iar 264 au fost răniţi - a fost săvârşit de doi fraţi de origine cecenă.

Potrivit unui expert francez, propaganda grupării Stat Islamic  este activă în sânul comunităţii cecene din afara Caucazului şi există o filieră prin care sunt trimişi combatanţi în Siria.

Rusia anilor 2000 a plătit deja  în atentate perpetuate de rebeli islamişti în metrouri, trenuri, aeroporturi, prin luări de ostatici care s-au încheiat tragic, cum s-a întâmplat într-un teatru din Moscova în octombrie 2002 şi într-o şcoală din Beslan, în septembrie 2004 când peste o mie de persoane au fost ţinute ostatic timp de trei zile. Bilanţul: 326 de morti dintre care 186 de copii.

Acest val de violenţe îşi găsea rădăcinile în Caucaz, în special in republici musulmane – Cecenia şi Daghestan unde grupările islamiste radicale s-au alăturat organizaţiei teroriste Al-Qaeda iar recent grupării Stat Islamic.

Potrivit serviciilor de securitate ruseşti, cel puţin 4.500 de ruşi se regăseau în 2017 în grupări jihadiste din lume, în mare pare erau originari din republici din Caucaz.

Autorităţile cecene minimalizau duminică legătura între Cecenia şi atacul din Paris. Ministrul privind politica națională, relațiile externe, presă și informații, Djambulat Umarov a precizat că “astfel de crime nu au naţionalitate, religie, patrie sau drapel ».

Un bărbat de 29 de ani, francez, a fost ucis sâmbătă seara într-un cartier turistic din Paris, Opéra Garnier, de un tânăr de 20 de ani născut în Cecenia. Înainte să atace cu un cuţit, tânărul ar fi strigat “Allah Akbar”, sâmbătă seara, în inima capitalei Franţei, într-un cartier turistic în care se regăsesc baruri şi numeroase restaurante japoneze şi coreene.

Atacatorul  a devenit cetăţean francez în 2010 ca urmare a naturalizării mamei sale. El nu avea antecedente penale dar avea legături cu o persoană care călătorea în Siria.

Părinţii atacatorului şi un amic au fost reţinuţi duminică dimineaţă.