Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mişcarea separatistă bască ETA, ultima grupare teroristă din Europa, s-a autodizolvat

eta.jpg

Membri ai miscàrii ETA la funeraliile unuia dintre liderii separatistilor basci, iunie 1998
Membri ai miscàrii ETA la funeraliile unuia dintre liderii separatistilor basci, iunie 1998
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pablo Sanchez

Mişcarea separatistă bască ETA şi-a programat dizolvarea oficială astăzi în cursul unei adevărate puneri în scenă găzduite de o comună din ţara bascilor franceză aflată la graniţa cu Spania. După 6 decenii de existenţă şi circa 850 de morţi, ETA nu a obţinut nimic pe plan politic.

Punerea în scenă a dizolvării mişcării separatiste basce ETA se aseamănă cu un soi de tragere de mânecă a spectatorului. Ultima organizaţie teroristă din Europa, cu peste 800 de morţi pe conştiinţă în 60 de ani de activitate, fusese uitată de majoritatea spaniolilor şi chiar a bascilor. Comunicatul emis joi 3 mai prin care ETA anunţa ceremonia sa de dizolvare de a doua zi fusese precedat de o încetare a focului de 7 ani. 7 ani fără morţi precedaţi însă de patru decenii de luptă armată, sângeroasă, soldată cu sute de victime de o parte şi de alta a frontiere franco-spaniole, acolo unde se întinde ţara bascilor pe care teroriştii au visat-o, în zadar, independentă. Spaniolii şi bascii au avut deci timp să întoarcă pagina, să uite de cei care le-au provocat coşmaruri decenii la rând.

Toate partidele politice spaniole au ţinut să evoce victimele lăsate în urmă de ETA între anii 1968 şi 2011. «Orice ar face ETA, ea nu va găsi impunitatea» a ţinut dealtfel să avertizeze Mariano Rajoy, şeful guvernului de la Madrid. Cu alte cuvinte, nicio concesie nu se va face foştilor terorişti. 230 dintre ei se află după gratiile puşcăriilor spaniole, alţi 50 sunt încarceraţi în Franţa. Si câţi membri mai număra acum, în ziua disolvării sale, mişcarea ETA ? «Mai puţin de 20» spun experţii citaţi de Le Monde.

O mână de oameni ce a vrut să-şi scenografieze însă ieşirea de pe scenă. La Combo-les-Bains, în ţara bascilor franceză, au fost invitaţi vineri jurnalişti, lideri politici din Podemos, naţionalişti basci moderaţi dar şi ex-liderul Sinn Féin, irlandezul Gerry Adams. Ca să nu se facă uitată, ETA a mai atras lumina reflectoarelor exact acum un an când şi-a anunţat dezarmarea. Apoi, luna trecută, separatiştii basci şi-au cerut scuze pentru victimele pe care le-au făcut iar acum şi-au scenarizat deci autodizolvarea în public.

360 de crime nu au fost încă elucidate

E greu de imaginat însă că lumea, chiar dacă i-a uitat, îi va ierta. Cu toate că experţii internaţionali care au mediat şi obţinut această dizolvare au lansat un apel la reconciliere, în ciuda declaraţiei lui Gerry Adams care spunea că «furia nu este o politică dar nici răzbunarea nu este o soluţie», autorităţile spaniole sunt decise să continue anchetarea crimelor comise în trecut de ETA şi să judece şi condamne pe cei găsiţi vinovaţi.

La ora actuală circa 360 de crime nu au fost încă elucidate. Familiile acestor victime cer separatiştilor să ajute la rezolvarea acestor cazuri. Asociaţiile victimelor ETA cer de partea lor o adevărată mea culpa din partea teroriştilor, considerând că cererea de scuze de luna trecută nu este suficientă. In fine, între 85 şi 100 de membri ETA sunt de asemenea consideraţi a fi fugitivi, afirmă familiile prizonierilor.

Intr-un lung editorial consacrat dispariţiei organizaţiei ETA, ziarul Le Monde consideră vestea «bună pentru Spania, şi în particular pentru ţara bascilor, dar cam tardivă. Ce a câştigat ETA de pe urma deceniilor de luptă ucigătoare ? Nimic. Legitim sub regimul lui Franco care dorea să spargă toate identităţile regionale, separatismul basc s-a transformat în terorism punând în pericol tânăra democraţie spaniolă şi însângerând propriul său teritoriu».

Ca şi confratele său de la Le Monde, editorialistul de la Le Figaro face o paralelă între lupta separatiştilor basci şi cea a catalanilor. «Lucrurile nu se pot compara; primii au fost sângeroşi, cei din urmă se vor paşnici. In ambele cazuri însă, în joc este unitatea Spaniei, raportul între puterea centrală şi regiuni» conchide ziarul conservator.

 
Mişcarea separatistă bască ETA, ultima grupare teroristă din Europa, s-a autodizolvat