Multiplicarea violenţelor sexuale în Franţa

25112016-violences-faites-aux-femmes-capture-france24.jpg

In lume, o femeie din trei este victima a violentelor, potrivit unui raport ONU
In lume, o femeie din trei este victima a violentelor, potrivit unui raport ONU
Image source: 
Credit foto: France 24

Potrivit unor cifre oficiale, în Franţa a crescut numărul actelor violente cu caracte sexual. Statisticile publicate de poliţie indică o creştere cu 15 la sută a numărului de violuri şi de hărţuiri sexuale pe plan naţional, iar la Paris creşterea este cu 29 la sută.

Cotidianul Le Figaro, care comentează aceste cifre, consideră că avem de-a face cu o veritabilă "explozie a violenţelor sexuale" în primul trimestru al acestui an, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Au oare, aceste cifre, vreo legătură cu campania de denunţare a hărţuirilor sexuale, campanie suscitată de scandalul Weinstein? Reamintim că în octombrie 2017 producătorul american Harvey Weinstein a fost acuzat de zeci de femei de diverse abuzuri sexuale, ceea ce a stîrnit o undă de indignare planetară.

Cu siguranţă că în prezent mult mai multe femei au curajul, în toată lumea, de a depune plîngere cînd sunt victimele unor agresiuni sexuale, ceea ce pot constata şi autorităţile franceze.

Le Figaro analizează cifre din 2015 cînd, în Franţa, au depus plîngere pentru viol 62 000 de femei, în timp ce 55 300 s-au declarat victime de agresiuni sexuale. Judecătorii însă nu au pronunţat în acel an condamnări decît împotriva a 4668 de persoane, multe acuzaţii de viol fiind considerate pînă la urmă drept simple "agresiuni sexuale". Faptul că respectivele delicte sunt plasate dintr-o categorie în alta, prin scăderea gradului de gravitate, permite şi un procedeu judiciar mai rapid.

Anul trecut, pentru primul trimestru al anului, au fost depuse 13 389 de plîngeri, iar anul acesta, pentru aceeaşi perioadă, ele au crescut la 15 560. Comentatorii cotidianului Le Figaro ajung la concluzia că zilnic justiţia franceză înregistrează aproximativ 170 de "afaceri sexuale".

Profesioniştii din domeniul securităţii deplîng faptul că violenţele sexuale tind, în anumite cartiere, "să se banalizeze". Este dat ca exemplu departamentul Seine-Saint-Denis unde trăieşte o importantă comunitate provenind din imigraţie. Ministrul de interne, Gérard Collomb, cere mai multă “transparenţă” în materie de repertoriere a violenţelor sexuale. Primarii vor să ştie şi ei ce se întîmplă în localităţile care i-au ales, şi obţin date complete din partea prefecturilor.

Statisticile privind delicvenţa rămîn însă un subiect de polemică în Franţa întrucît este interzisă furnizarea de informaţii cu caracter rasial, religios sau etnic. De la Revoluţia Franceză încoace populaţia de pe teritoriul Hexagonului este împărţită practic în două categorii: francezii şi străinii. O lege din 1978 stipulează clar cum trebuie întocmite statisticile. Un director de şcoală nu are de exemplu voie să întocmească un fişier pentru a şti cîţi elevi de origine musulmană se află în instituţia sa. Din cînd în cînd diverse voci critică, în presă, evacuarea oricăror date etnice din statistici. In Franţa, însă, egalitatea în faţa legii, deci şi în faţa statisticilor, rămîne un principiu fondator.