25.000 de internauţi şi-au cumpărat un Picasso

picasso.jpg

"Bust de muschetar", pictat în 1968 de Picasso, a fost cumpàrat pe internet de un grup de 25.000 de oameni
"Bust de muschetar", pictat în 1968 de Picasso, a fost cumpàrat pe internet de un grup de 25.000 de oameni
Image source: 
Harold CUNNINGHAM / AFP

25.000 de internauţi şi-au cumpărat împreună un tablou de Picasso. Intitulată "Bust de muşchetar", pânza poate fi admirată în premieră la Muzeul de artă contemporană din Geneva. O operaţiune devenită posibilă graţie unei platforme elveţiene de pe internet.

"Bust de muşchetar", pictat de Pablo Picasso în 1968, are de acum încolo 25.000 de proprietari. Celebra pânză, expusă pentru prima dată la Muzeul de artă contemporană din Geneva, a costat două milioane de franci elveţieni - circa 1,7 milioane de euro.

Iniţial, situl Qoqa vroia mai ales să facă vâlvă în jurul acestei achiziţii, să-şi facă publicitate de pe urma vânzării. Totodată însă, promotorii operaţiunii au reuşit să democratizeze şi accesul la operele de artă, rezervate adesea doar celor mai avuţi dintre oameni.

În decembrie, situl le-a propus clienţilor săi - de obicei amatori de excursii ieftine sau produse electrocasnice - să achiziţioneze acest Picasso. Suma cerută - estimată de un specialist în artă, solicitat de Qoqa - a fost strânsă în doar trei zile. Răstimp în care 25.000 de persoane au cumpărat cele 40.000 de părţi a câte 50 de franci elveţieni bucata.

Respectând deviza muşchetarilor - "unul pentru toţi, toţi pentru unul" - comunitatea de proprietari va vota de acum încolo orice este legat de opera lor. De exemplu, unde, în ce muzeu, va fi ea expusă după cel din Geneva. Evident că fiecare din cei 25.000 de proprietari ai operei va putea veni la acest din urmă muzeu pentru a-şi putea admira - gratuit - bunul artistic.

 
25.000 de internauţi şi-au cumpărat un Picasso