Care sunt cele mai penibile 5 meserii din Franţa ?

bucatar.jpg

Un bucàtar în plinà actiune
Un bucàtar în plinà actiune
Image source: 
wiktionary.org

Le Figaro a avut acces la un studiu al ministerului muncii din Franţa consacrat bunăstării psihologice la locul de muncă. S-a realizat astfel un clasament al celor mai penibile, mai dezagreabile, meserii din Hexagon.

Studiul ministerului francez al muncii a luat în calcul diferite criterii. Unele pozitive – precum recunoaşterea, autonomia, spijinul social – altele, negative – cum ar fi zgomotul, conflictele sau intensitatea. Nu s-a ţinut cont deloc de salarii.

Cap de listă, meseria cea mai dezagreabilă, este cea de …bucătar – cu toate că este foarte în vogă şi nu doar în Franţa. Profesia implică orare de lucru grele şi un cadru de muncă închis, zgomotos şi mirositor. Pe locul doi în acest top al joburilor cele mai penibile, cele din restaurante şi hoteluri – chelneri, somelieri, recepţioneri sau cameriste. Si aceşti salariaţi sunt supuşi zgomotului şi lipsei de autonomie.

Pe locul trei, «mai puţin surprinzător» notează Figaro, ziarul care publică acest clasament, îngrijitorii din spitale. De notat că şi infirmierele şi moaşele se clasează pe locul 9. In ciuda faptului că e vorba de meserii esenţiale pentru bunul mers al sistemului medical, ele sunt defavorizate de orarele decalate, de oboseala pe care o provoacă, de încărcătura emoţională şi de lipsa unei recunoaşteri profesionale.

Locul patru al clasamentului este ocupat de măcelari şi brutari. Meserii şi ele la modă dar care presupun orare infernale – prima baghetă trebuie băgată în cuptor pe la 4 dimineaţa. Pentru măcelari, intră în joc «penibilitatea fizică» a tăierii unor bucăţi mari de carne. In fine, pe locul 5 al clasamentului celor mai dezagreabile meserii, cele de angajaţi în bănci şi firme de asigurări. Ameninţarea cu dispariţia a acestor meserii din cauza dezvoltării informatice ar fi principalul motiv de nemulţumire al angajaţilor.

Evident că lista locurilor de muncă defavorabile bunăstării pshihice este mult mai mare şi cuprinde muncitorii din construcţii sau metalurgie dar şi agricultorii, crescătorii de vite sau agenţii de securitate.

 
Care sunt cele mai penibile 5 meserii din Franţa ?