Grecia: Noii refugiaţi ar putea părăsi insulele

voluntari_ajuta_o_refugiata_siriana_ajunsa_pe_insula_greceasca_lesbos_7_septembrie_2015.jpg

Voluntari ajuta o refugiata siriana ajunsa pe insula greceasca Lesbos, 7 septembrie 2015
Voluntari ajuta o refugiata siriana ajunsa pe insula greceasca Lesbos, 7 septembrie 2015
Image source: 
REUTERS/Dimitris Michalakis

O decizie a justiţiei din Grecia ar putea zdruncina acordul UE – Turcia privitor la refugiaţi. Grecia anunţă că va trebui să ia măsuri importante pe plan local şi să schimbe legislaţia în materie de migraţie.

În mai 2016, după ce a fost semnat acordul între UE-Turcia, în Grecia a fost stabilită o « restricţie geografică». Ea stipulează că atât timp cât refugiaţii ajung în Grecia pe mare, ei trebuie să aştepte un răspuns la cererea lor de azil, pe insulele grecești. Cu riscul să fie trimişi în Turcia dacă cererea lor este respinsă.

Dar, cum procedura acordării de azil este greoaie în Grecia, iar de 2 ani cele cinci centre de înregistrare sunt supraaglomerate, Consiliul grec pentru refugiați, un ONG local, a decis să conteste « restricţia geografică » în justitie.

Potrivit cifrelor Ministerului Imigraţiei grec, există aproximativ 12.000 de persoane pe 6.000 de locuri de cazare.

Potrivit justiţiei, întreaga greutate a crizei migratoare este susţinută de 5 insule. Consiliul de Stat estimează că există o concentraţie prea mare a refugiaţilor în aceste zone ale ţării. Ceea ce se traduce prin cheltuieli importante pentru aceste regiuni. Avocatul Consiliului grec pentru Refugiaţi, Vassilis Papadopoulos explică şi el că o repartiţie raţională a refugiaţilor pe ansamblul teritoriului este necesară.

Acum, Consiliul de Stat grec a dat ONG-ului dreptate. Ceea ce înseamnă că noii refugiaţi ar putea părăsi insulele grecesti. Dar nu până când hotărârea va fi publicată oficial. Cei care au făcut cererea de azil înainte de ridicarea restricţiei geografice vor trebui să mai aştepte.

Ministerul Imigraţiei a anunţat deja că va adopta legislaţia şi că un proiect de lege este în pregătire deoarece, spune el, este nevoie de o schimbare de strategie.

Căci, până acum, blocând refugiaţii pe insule, mesajul transmis era foarte clar: nu se poate intra în Europa prin Grecia. Un aspect foarte important aşadar de aplicare a acordului UE – Turcia.

Avocatul Consiliului de Stat sustine că decizia nu înseamnă sfârşitul acordului UE – Turcia, ci doar a modului de aplicare a lui în Grecia.

Gabriel Sakkelaridis, directorul Amnesty International Grecia susţine că decizia arată foarte clar o disproporţionalitate în gestionarea crizei refugiţilor pusă pe umerii responsabililor celor 5 insule. Pentru el, politicile europene prin care se încearcă «să se ascundă refugiaţi în Grecia sau în diverse alte ţări, sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze».