Interviul lui Emmanuel Macron: dezbatere, pugilat sau operaţiune de comunicare?

macron.jpg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, pe platoul canalului BFMTV si Mediapart, 15 aprilie 2018
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, pe platoul canalului BFMTV si Mediapart, 15 aprilie 2018
Image source: 
FRANCOIS GUILLOT/AFP

Interviul acordat de preşedintele Emmanuel Macron canalului de televiziune BFMTV şi sitului de informaţii Mediapart a provocat numeroase reacţii în Franţa. Nu atât fondul cât forma acestui interviu inedit este la originea polemicii. Schimburile de replici între cei doi jurnalişti şi şeful statului, urmărite de circa 4 milioane de spectatori, au fost adesea dure şi nerespectoase, spun unii critici.

În cazul în care acest interviu va rămâne în anale, lucrul se va datora nu anunţurilor făcute de preşedintele Emmanuel Macron ci felului în care acesta a fost chestionat de jurnalişti.

Jean-Jacques Bourdin de la BFMTV şi Edwy Plenel de la Mediapart sunt ambii extrem de combativi. Acceptând să se confrunte cu ei, şeful statului şi-a luat deci un risc mare. Cum notează colegii noştri francezi de la RFI, «preşedintele a vrut să arate însă că este capabil să primească lovituri dar şi să dea înapoi». «Am văzut un preşedinte care ştie să încaseze dar şi să lovească» spunea la sfârşitul dezbaterii purtătorul de cuvânt al guvernului francez. Alţii, tot din tabăra prezidenţială, s-au arătat însă agasaţi de tonul impertinent al celor doi ziarişti. Și mai ales a faptului că doar o singură dată, la începutul interviului, i s-au adresat cu «domnule preşedinte». Tot restul discuţiei, Bourdin şi Plenel l-au apostrofat pe şeful statului doar cu numele şi prenumele. O alegere asumată de cei doi care estimează că «în momentul în care se vorbeşte despre viitorul ţării, nu e loc pentru niciun act de deferenţă».

«Aproape trei ore de interviu pentru a le permite celor doi jurnalişti să facă show» deplânge un deputat al partidului prezidenţial. Critici similare au fost exprimate şi de opoziţie. «Dezbaterea nu a fost la înălţimea funcţiei prezidenţiale» a estimat un ales al dreptei republicane, în timp ce extrema dreaptă spune că a asistat la «un spectacol, un meci de box verbal». Doar extrema stângă şi în particular Jean-Luc Mélenchon au salutat «un interviu necomplezent».

Ziarişti «angajaţi», preşedinte în operaţiune de comunicare?

Timp de aproape trei ore, pe cât a fost Macron de inflexibil – nu a dat înapoi în nicio reformă importantă, oricât de conflictuală ar fi – pe atât jurnaliştii din faţa sa s-au agăţat de el, transformându-se în purtătorii de cuvânt ai nemulţumirii populare. În realitate, Bourdin şi Plenel au fost mai mult partizani decât ziarişti echidistanţi, mai mult «angajaţi» într-o tabără decât echilibraţi. Nu prin faptul că au pus întrebări jenante, ci pentru felul în care le-au pus. «Nu suntem elevii Dvs, nu sunteţi profesorul nostru» i-a zis la un moment dat Plenel preşedintelui. Acesta nu s-a sfiit să le dea şi el replica : «Nu sunteţi judecătorii mei!» le-a spus Emmanuel Macron celor doi.

În cele din urmă, locatarul de la Palatul Elysée a avut ce a dorit: o luptă, un meci de box, «fără KO dar cu o probabilă victorie la puncte» notează RFI. Dovadă că Emmanuel Macron a apreciat ineditul exerciţiu mediatic: el a promis că anul viitor va reveni pe platoul BFMTV şi Mediapart. Unii analişti estimează însă că asta denotă satisfacţia sa pentru reuşita unei «pure operaţiuni de comunicare».

Din păcate pentru cele aproape 4 milioane de telespectatori care au urmărit acest pugilat mediatic, forma sa a eclipsat reacţiile pe fondul problemelor cu care se confruntă ţara actualemente: Siria, reforma SNCF, soarta pensionarilor şi, în general, climatul social din Franţa.

 
Interviul lui Emmanuel Macron: dezbatere, pugilat sau operaţiune de comunicare?