Le Monde: «Inculparea lui Nicolas Sarkozy sau spectrul unei afaceri de stat»

sarko.jpg

Nicolas Sarkozy si Muammar Gadafi pe peronul palatului Elysée, 10 decembrie 2007
Nicolas Sarkozy si Muammar Gadafi pe peronul palatului Elysée, 10 decembrie 2007
Sursa imaginii: 
ERIC FEFERBERG / AFP

După aproape două zile de audieri la Oficiul central de combatere a corupţiei şi a infracţiunilor financiare şi fiscale, Nicolas Sarkozy a fost prezentat unui judecător de instrucţie care l-a inculpat. Fostul preşedinte francez este acuzat de finanţare ilegală a campaniei sale electorale din 2007, de corupţie pasivă şi de utilizare frauduloasă a fondurilor publice libiene. Inculparea ex-preşedintelui – o premieră în Franţa dar nu şi pentru Sarkozy – a provocat un val de reacţii.

Inculparea lui Nicolas Sarkozy survine 5 ani după deschiderea anchetei zise «a finanţărilor libiene». In cauză este finanţarea unei părţi a campaniei electorale din 2007 – cea care avea să-l ducă pe Sarkozy la palatul Elysée – cu bani suspecţi, proveniţi din Libia, ţară condusă pe atunci de Muammar Gaddafi.

Nicolas Sarkozy a mai fost inculpat în alte două afaceri politico-judiciare dar acum este pentru prima dată că i se impune ex-preşedintelui şi un control judiciar. O măsură restrictivă ce-i poate permite judecătorului să-i interzică suspectului să intre în legătură cu alţi protagonişti ai afacerii sau să iasă dintr-un perimetru geografic delimitat.

Inculparea lui Sarkozy se bazează în mare parte pe mărturii, fie din partea unor foşti demnitari ai regimului Gadafi fie de la intermediari veroşi precum omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine. Se evocă în total suma de 50 de milioane de euro venită de la Tripoli din care 5 milioane cash. Pe de altă parte, oficiul anticorupţie a notat un important flux de bani lichizi în timpul campaniei din 2007.

Ce le-a spus Nicolas Sarkozy anchetatorilor care l-au audiat aproape două zile?

Nicolas Sarkozy, care beneficiază în continuare de prezumţia de nevinovăţie, a respins de la bun început acuzaţiile, a negat vehement tot ce i şe reproşează. Dintr-un lung text publicat de Le Figaro – în fapt, discursul pe care l-a ţinut anchetatorilor – aflăm că Sarkozy s-ar fi plâns magistraţilor că «trăieşte infernul calomniei» şi asta încă de la primele revelaţii ale acestei afaceri. Fostul preşedinte denunţă în particular «lipsa oricărei dovezi materiale şi minciunile cu care este presărat acest dosar».

Ce ştim despre relaţia pe care o întreţinea Nicolas Sarkozy cu Muammar Gaddafi?

In 2007, Nicolas Sarkozy se înţelegea foarte bine cu Muammar Gaddafi. Cei doi se cunoscuseră prima dată în 2005. Pe vremea aceea, Sarkozy era ministru de interne şi făcuse o escală la Tripoli pentru a evoca imigraţia clandestină. Doi ani mai târziu, Sarkozy este ales preşedinte. Potrivit sitului de informaţii Mediapart – cel care avea să facă ulterior primele revelaţii despre «finanţarea libiană» - Gadafi îl sună direct pe Sarkozy ca să-l felicite iar Cécilia Sarkozy, soţia de atunci a noului preşedinte, pleacă la Tripoli şi obţine eliberarea infirmierelor bulgare. Succesul diplomatic este răsplătit cu o vizită de stat la Paris, în decembrie 2007, a liderului libian. O vizită ce avea să simbolizeze reabilitarea ghidului revoluţiei libiene pe scena internaţională.

Cum notează însă colegii noştri de la RFI în franceză, «luna de miere va fi de scurtă durată». Odată cu primăvara arabă din 2011, regimul libian se prăbuşeşte iar Franţa îşi abandonează fostul aliat. E momentul ales de Muammar Gaddafi pentru a declara în martie 2011 că l-a ajutat pe Nicolas Sarkozy. «I-am dat bani ca să devină preşedinte. M-a vizitat în cortul meu când era ministru de interne şi mi-a cerut ajutor». Sapte luni mai târziu, regimul Gaddafi cade iar dictatorul este ucis.

Ce reacţii a provocat această nouă inculpare a lui Nicolas Sarkozy?

Cum era de aşteptat, colegii de partid ai lui Sarkozy au multiplicat declaraţiile de sprijin în favoarea fostului lor şef. «Inculparea nu echivalează cu vinovăţia» a spus de exemplu Laurent Wauquiez, patronul Republicanilor, partidul lui Nicolas Sarkozy.

La stânga spectrului politic, dimpotrivă, se estimează că astfel, prin inculparea unui fost preşedinte, este din nou «pătată imaginea Franţei».

De partea sa, Le Monde, cotidianul de referinţă din Franţa, într-un lung editorial, insistă pe «indispensabila justiţie» care se face cu această ocazie. «Nu e vorba de înverşunare ci de o remarcabilă tenacitate din partea judecătorilor într-un dosar extrem de grav» mai scrie ziarul de seară. Le Monde care, într-un alt articol de fond este de părere că această finanţare libiană se aseamănă cu «spectrul unei afaceri de stat».

 
Le Monde: «Inculparea lui Nicolas Sarkozy sau spectrul unei afaceri de stat»