O companie ce lucra pentru Trump colecta datele utilizatorilor Facebook

societatea_cambridge_analytica_ar_fi_reusit_sa_puna_mana_pe_profilurile_a_50_de_milioane_de_utilizatori_facebook_americani_in_timpul_campaniei_prezidentiale_a_lui_donald_trump_in_2015.jpg

Societatea Cambridge Analytica ar fi reusit sa puna mana pe profilurile a 50 de milioane de utilizatori Facebook americani în timpul campaniei prezidentiale a lui Donald Trump în 2015
Societatea Cambridge Analytica ar fi reusit sa puna mana pe profilurile a 50 de milioane de utilizatori Facebook americani în timpul campaniei prezidentiale a lui Donald Trump în 2015
Image source: 
©REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Facebook anunță că a suspendat Cambridge Analytica, o societate de analiză a datelor, care a lucrat pentru campania prezidențială a lui Donald Trump, în 2016. Cambridge Analytica ar fi recuperat datele persoanale a 50 de milioane de utilizatori Facebook. S-a servit de ele pentru a crea un program informatic care putea prezice și influența votul alegătorilor.

Aplicația "thisisyourdigitallife" se prezenta pe Facebook ca o aplicație folosită de psihologi. De altfel, aplicația a fost dezvoltată de un psiholog de la Cambridge - Aleksandr Kogan. Utilizatorii erau plătiți pentru a răspunde unor teste de personalitate.

270.000 de persoane și-au instalat aplicația permițând dezvoltatorului să acceseze diverse informații personale.  Aplicația a colectat însă și datele prietenilor acestora.

Facebook a explicat că datele au fost colectate în unele cazuri legal dar că au fost violate regulile platformei, ele fiind transmise către Cambridge Analytica. Informațiile ar fi trebuit să fie șterse încă din 2015 când Facebook a descoperit falia.

Facebook a șters aplicația în 2015 de către după ce a constatat că nu respectă politica sa de confidențialitate dar, datele se pare că există în continuare, chiar dacă Cambridge Analytica anunțase că le-a șters.

New York Times susține că unele copii ale datelor obținute de Cambridge Analytica există în continuare și că jurnaliștii au putut chiar să le consulte.

Cambridge Analytica a fost condusă de Steve Bannon, fostul consilier de strategie a lui Donald Trump.