SUA : Rusia nu face nimic contra armelor chimice siriene

un_bombardament_are_loc_in_ghouta_orientala_siria_27_februarie_2018.jpg

Un bombardament are loc în Ghouta orientala, Siria, 27 februarie 2018
Un bombardament are loc în Ghouta orientala, Siria, 27 februarie 2018
Image source: 
© Stringer, AFP

Rusia nu respectă angajamentele sale de distrugere a stocurilor de arme chimice în Siria şi nu face nimic pentru a împiedica regimul sirian să le utilizeze, declară Robert Wood - ambasadorul american prezent la conferinţa privind dezarmarea ce are loc la Geneva.

Rusia este de partea greşită în această poveste a utilizării armelor chimice în Siria, este de părere responsabilul american.

Acuzaţii au fost formulate şi la adresa Coreei de Nord: Phenian-ul a înzestrat Siria cu arme chimice, sunt de părere şi experţi ONU. 

Potrivit a opt experţi ONU, Coreea de Nord a reuşit, timp de cinci ani, să ocolească embargoul asupra armelor şi să scape supravegherii serviciilor de informaţii occidentale. Între 2012 şi 2017, 40 de încărcături de contrabandă ar fi scăpat supravegherii serviciilor americane şi aliaţilor săi. Cel mai grav, în ele se regăseau componente ale unor rachete balistice şi pentru confecţionarea de arme chimice.  

Dezvăluirile vin într-un moment în care cancelariile occidentale acuză Damascul că a folosit bombe cu clor în atacurile derulate în ultima săptămână în fieful rebel din Ghouta orientală. De altfel, tehnicieni nord-coreeni au fost reperaţi în Siria. Datele apar într-un document confidenţial publicat de Le Figaro.

La conferinţa privind dezarmarea, de la Geneva, ambasadorul american Robert Wood a acuzat Rusia că nu face nimic pentru a împiedica regimul aliat, a lui Bachar al Assad, să utilizeze arme chimice.

Rusia, prin vocea ministrului de Externe, Serghei Lavrov, a calificat afirmaţiile absurde: "Washington şi aliaţii săi fac declaraţii fără nicio bază în prinţa utilizării armelor chimice de către Siria şi le folosesc într-o campanie politică antisiriană", a răspuns şeful diplomaţiei ruse.

Moscova a cerut miercuri rebelilor sirieni să înceteze focul. Populaţia locală acuză însă regimul sirian de continuarea ostilităţilor. 

În faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva, şeful diplomaţiei ruse a făcut un apel către coaliţia americană pentru a asigura accesul convoaielor umanitare şi evacuarea populaţiei civile.  Rusia a decretat luni o încetare a focului, zilnic, între orele 9h – 14h dar mai multe părţi din conflict s-au acuzat reciproc că violează acest ordin. Nici rezoluţia ONU adoptată în unanimitate şi care prevede o încetare a focului timp de 30 de zile, pe ansamblul teritoriului, nu a produs niciun efect. 

Miercuri raidurile aeriene s-au estompat dar confruntările la sol între o fracţiune rebelă islamică şi forţe ale regimului Baschar al Assad au continuat.

Din 18 februarie, aproape 600 de civili au fost ucişi, potrivit ultimului bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Joi, Uniunea Europeană a cerut Rusiei, Turciei şi Iranului să intervină pe lângă regimul sirian pentru încetarea atacurilor din Ghouta orientală. « Populaţia civilă din Siria şi în particular cea din Ghouta orientală a suferit deja destul. Ea are nevoie ca atacurile să fie oprite », scrie şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini într-o scrisoare adresată miniştrilor de Externe din cele trei state.

O nouă conferinţă dedicată Siriei va avea loc între 24 şi 25 aprilie la Bruxelles.