Planul preşedintelui Emmanuel Macron pentru a reorganiza islamul din Franţa

macron.jpg

Anouar Kbibech, presedintele Consiliului francez al cultului musulman, îl întâmpinà pe Emmanuel Macron, iulie 2017
Anouar Kbibech, presedintele Consiliului francez al cultului musulman, îl întâmpinà pe Emmanuel Macron, iulie 2017
Image source: 
Sipa Presse

Emmanuel Macron pregăteşte o reorganizare completă a cultului musulman din Franţa. "Voi avansa pas cu pas" spune şeful statului într-o declaraţie făcută publicaţiei Le Journal du Dimanche.

Scopul lui Emmanuel Macron este de a pune baze noi relaţiei pe care o întreţine cultul musulman cu statul francez şi cu celelelalte religii. Astfel se va putea combate mai eficient şi fundamentalismul islamic, crede preşedintele Franţei.

Cum, în ce fel şi cu ce mijloace se va face această "revoluţie" a islamului francez, este încă în studiu. Planul este pregătit de palatul Elysée în strânsă colaborare cu ministerul de Interne şi al Cultelor. "Indiferent de opţiunea aleasă, obiectivul meu este de a regăsi inima laicităţii, posibilitatea de a crede sau de a nu crede, pentru a prezerva coeziunea naţională şi posibilitatea de a avea conştiinţe libere" spune şeful statului. Un lider politic care se sfătuieşte şi consultă numeroşi cercetători, intelectuali şi oameni politici pentru a duce la bun sfârşit această delicată reformă.

Delicată pentru că totul trebuie regândit, refăcut: noi instanţe reprezentative, finanţarea lăcaşurilor de cult, formarea imamilor - şantierul este enorm. Idea este de "a reduce influenţa ţărilor arabe care nu fac decât să împiedice islamul francez să intre în modernitate" spune anturajul preşedintelui colegilor de la Journal du Dimanche.

Consiliul francez al cultului musulman, instanţa reprezentativă a musulmanilor din Hexagon, creat în 2003, nu reprezintă în fapt pe mai nimeni: potrivit unu sondaj de opinie, doar o treime dintre musulmanii francezi au auzit de această instanţă. Factor de imobilism, CFCM este prea influenţat de state străine - Algeria, Maroc, Turcia, Arabia saudită sau Qatar. Un sistem de care Macron vrea să scape.

Idea autorităţilor franceze este de a deschide CFCM musulmanilor cei mai bine integraţi în Franţa, noii generaţii de francezi de confesiune musulmană. Unul dintre cei mai bun specialişti ai islamului francez, Hakim al-Karaoui, un apropiat actualului preşedinte, pledează pentru crearea unui "mare imam al Franţei" după modelul marelui rabin, personalitate care ar dispune de o autoritate morală asupra cultului şi care l-ar reprezenta în faţa puterii politice.

In fine, finanţarea şi formarea imamilor sunt punctele cele mai delicate ale reformei. Trebuie ştiut că ţările Golfului persic şi ale Maghrebului contribuie la construirea de moschei în Franţa, ţară în care oficiază de asemenea 300 de imami plătiţi de state străine.

Reformarea islamului francez va cere fără îndoială timp, diplomaţie şi abilitate din partea lui Emmanuel Macron. Preşedintele francez pare însă dispus să acţioneze rapid, primele jaloane ale reformei urmând să fie puse încă din primul semestru al acestui an.

Planul preşedintelui Emmanuel Macron pentru a reorganiza islamul din Franţa
886

Facebook comments