Planează spectrul unui război israeliano-iranian

israel.jpg

Soldati israelieni la frontiera cu Siria, pe platoul Golan, 10 februarie 2018
Soldati israelieni la frontiera cu Siria, pe platoul Golan, 10 februarie 2018
Image source: 
REUTERS/ Ammar Awad

In urma raidurilor israeliene din Siria de sâmbătă, precedate de intruziunea unei drone iraniene în spaţiul aerian israelian şi a doborării unui avion de luptă israelian, tot mai mulţi analişti din Israel evocă spectrul unui război cu Iranul. De partea sa, ONU cere dezescaladarea violenţelor şi lansează un apel la calm.

Presa israeliană insistă asupra faptului că, pentru prima dată din 1982, un avion israelian - în speţă un F-16 - este doborât. "Regimul al-Assad e slăbit dar apărarea antiaeriană siriană se perfecţionează" notează un comentator israelian citat de corespondentul RFI în Israel. Tot în presa israeliană se subliniază "îndrăzneala" Iranului de a trimite o dronă deasupra teritoriului statului evreu. "Este pentru prima dată că Israelul şi Iranul se confruntă astfel, de unde deci şi perspectiva unui război deschis şi direct între cele două state" mai spun jurnaliştii israelieni, potrivit corespondentului RFI.

Concret, pe teren, aviaţia israeliană a lansat sâmbătă o serie de raiduri în Siria contra unor obiective militare, atât siriene cât şi iraniene sau ale mişcării şiite libaneze pro-iraniene, Hezbolah. Este pentru prima dată din 2011 încoace că Israelul recunoaşte făţiş că a vizat "ţinte iraniene" din Siria, ţară al cărei regim de la Damasc este sprijinit, în parte şi mai ales militar, de cel de la Teheran.

"Am dat lovituri severe forţelor iraniene şi siriene" a spus duminică premierul israelian. Beniamin Netaniahu a mai promis că "vom continua să-i lovim pe toţi cei care vor încerca să ne atace". Armata israeliană a acuzat şi ea Iranul că este "responsabil de grava încălcare a suveranităţii israeliene" lansând drona deasupra teritoriului israelian. SUA, prin vocea unui purtător de cuvânt al Departamentului de stat, şi-au exprimat sprijinul în favoarea statului evreu estimând că acesta are "dreptul suveran de a se apăra". De partea sa, Teheranul a acuzat Israelul de "minciună" şi a subliniat dreptul Siriei la "legitimă apărare". Intr-un comunicat, Iranul a promis de asemenea "un răspuns implacabil în faţa agresiunii israeliene" şi a precizat că drona doborâtă de israelieni servea la combaterea "organizaţiilor teroriste, cu precădere Daech".

 
Planează spectrul unui război israeliano-iranian