Prim bilanţ după operaţiunea antiteroristă egipteană din Sinai

egipt.jpg

Trupe egiptene în Sinai, decembrie 2017
Trupe egiptene în Sinai, decembrie 2017
Image source: 
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

48 de ore după ce a lansat o vastă operaţiune antiteroristă botezată "Sinai 2018", armata egipteană a făcut duminică un prim bilanţ. De partea lor, analiştii estimează că această acţiune militară de anvergură urmăreşte şi obiective politice cu doar o lună înaintea alegerilor prezidenţiale.

16 jihadişti ar fi fost ucişi şi alţi 34 arestaţi în ultimele două zile în cursul operaţiunilor militare efectuate de armata egipteană în nordul şi centrul peninsulei Sinai. "Raidurile militare au avut loc pe toate axele din regiune, în oraşe şi în sate" mai precizează comunicatul armatei egiptene.

70 de ascunzători ale jihadiştilor au fost distruse, la fel şi o serie de vehicule, laboratoare de explozibili, centre de comunicaţii şi … plantaţii de cannabis şi de maci.

Operaţiunea "Sinai 2018" este văzută de mulţi observatori ca o operaţiune înainte de toate politică ce urmăreşte să recucerească opinia publică în apropierea alegerilor prezidenţiale de luna viitoare. Totodată, Egiptul ar vrea să restabilească controlul la frontierele terestre şi maritime ale Sinaiului. Trebuie spus că de 5 ani, din 2013, nordul peninsulei este scena unui conflict între extremişti musulmani, afiliaţi organizaţiei stat islamic, şi forţele de securitate egiptene. Conflict care a făcut până acum peste două mii de morţi, de o parte şi de alta.

Ultimul atentat contra unei moschei din nordul Sinaiului, comis pe 24 noiembrie 2017, s-a soldat cu peste 300 de morţi. Preşedintele Abdel Fattah al-Sissi, candidat pentru un nou mandat, dăduse atunci răgaz trei luni şefului de stat-major şi ministrului de interne ca să restabilească securitatea şi stabilitatea în Sinai.

 
Prim bilanţ după operaţiunea antiteroristă egipteană din Sinai