Dopajul atleţilor ruşi: Tribunalul arbitral al sportului dezavuează Comitetul internaţional olimpic

dopaj.jpg

Alexander Legkov, campion olimpic la Soci în 2014 la proba de 50 km schi de fond, fusese privat de titlul sàu de CIO
Alexander Legkov, campion olimpic la Soci în 2014 la proba de 50 km schi de fond, fusese privat de titlul sàu de CIO
Image source: 
AFP

Victorie pentru Rusia şi confuzie cu 8 zile înaintea Jocurilor olimpice de iarnă din Coreea de sud. Aşa se poate rezuma decizia Tribunalului arbitral al sportului de a anula complet toate sancţiunile pentru dopaj luate contra unui grup de 28 de sportivi ruşi.

Tribunalul arbitral al sportului, jurisdicţia supremă în materie de sport, a estimat că «nu există suficiente dovezi» care să demonstreze că respectivii sportivi – 28 dintr-un grup de 43 - ar fi profitat de un sistem de dopaj organizat de stat la Jocurile olimpice de la Soci din 2014 ». O parte dintre aceşti atleţi, iniţial radiaţi pe viaţă de Comitetul internaţional olimpic, ar putea deci, teoretic cel puţin, să participe la olimpiada de iarnă din Coreea de sud care începe săptămâna viitoare.

Kremlinul s-a declarat deîndată «foarte încântat» de decizia Tribunalului. Nu la fel de bucuros a fost şi Comitetul internaţional olimpic. Intr-un comunicat, acesta «regretă enorm că Tribunalul  nu a luat în seamă existenţa unei manipulări organizate a sistemului antidopaj» în cazul respectivilor 28 de sportivi. Anunţând că va depune recurs în faţa Tribunalului federal elveţian, CIO precizează totodată că «decizia Tribunalului nu înseamnă automat că acei sportivi vor fi şi invitaţi la Olimpiadă. A nu fi sancţionat nu conferă automat privilegiul de a beneficia de o invitaţie» conchide pe un ton virulent Comitetul internaţional olimpic.

Reamintim că 43 de sportivi ruşi fuseseră sancţionaţi de CIO (care retrăsese astfel Rusiei 13 medalii olimpice). 39 dintre aceştia fuseseră audiaţi în ianuarie de Tribunalul arbitral sportiv care deci le-a dat dreptate la 28 dintre ei. Printre cei care au obţinut câştig de cauză se numără şi campionul olimpic al probei de 50 km schi de fond, Alexander Legkov.

 
Dopajul atleţilor ruşi: Tribunalul arbitral al sportului dezavuează Comitetul internaţional olimpic