Franţa: Locuinţele sociale, punctul slab al politicii guvernamentale?

locuinte.jpg

Locuinte sociale la Sarcelles, în nordul Parisului, februarie 2016
Locuinte sociale la Sarcelles, în nordul Parisului, februarie 2016
Image source: 
JOEL SAGET / AFP

«Fondation Abbé Pierre» – Fundaţia abatelui Pierre, cel care a fondat-o acum un sfert de secol – şi-a prezentat cel de-al 23-lea raport anual privind starea locuinţelor sociale din Franţa. Ocazie cu care politica guvernului actual a fost aspru criticată, în particular din cauza lipsei de locuinţe sociale.

Fondation Abbé Pierre trage un nou semnal de alarmă privind locuinţele sociale. 4 milioane de oameni locuiesc prost în Franţa sau nu au deloc un acoperiş. Alte 12 milioane de persoane sunt fragile din punct de vedere locativ – fie stau în apartamente suprapopulate, fie sunt ameninţate cu expulzarea, fie nu-şi pot plăti chiriile. Iată în linii mari conluziile acestui al 23-lea raport anual al Fundaţiei care se ocupă de cei care au probleme să se cazeze.

In detaliu, fundaţia notează că există în Franţa aproape 150.000 de oameni care dorm pe stradă, alte circa 4 milioane care stau în magherniţe, case insalubre sau provizorii. Ce-i mai îngrijorător este faptul că sporeşte numărul celor care stau în apartamente suprapopulate.

Pentru a înţelege mai bine situaţia, să luăm mai întâi definiţia «suprapopulării» unui apartament, aşa cum apare ea la Institutul naţional de statistici şi studii economice. Suprapopularea nu depinde de metri pătraţi ci de numărul de camere pe cap de familie. Astfel, e nevoie de un salon, de o cameră pentru fiecare cuplu şi câte una pentru fiecare adult celibatar de peste 19 ani, de o cameră pentru doi copii de sub 7 ani indiferent de sexul lor şi de o alta pentru copii mai mari dar de acelaşi sex. De exemplu, o familie cu doi copii, fată şi băiat de peste 15 ani, are nevoie de un salon plus trei camere. In cazul în care lipseşte o cameră, se cheamă suprapopulare. Două camere lipsă echivalează cu suprapopulare accentuată.

Dificultăţi de socializare, tensiuni legate de şcoala copiilor, probleme de sănătate

Cum se explică această suprapopulare ne spune Manuel Domergue de la Fundaţia abatelui Pierre. «Pentru că preţurile în sectorul imobiliar au crescut, în particular chiriile care sunt imposibil de plătit de către familiile cu venituri mici. Apoi, există familii recompuse, monoparentale, care pun probleme de cazare în funcţie de cine, când se ocupă de copii. In fine, a apărut şi chestiunea migranţilor care accentuează fenomenul suprapopulării. Trebuie deci să ne schimbăm optica, viziunea despre suprapropulare care este o problemă gravă» spune responsabilul fundaţiei.

A mânca, a se odihni, a se spăla – totul se complică pentru aceste familii în care dorm unii peste ceilalţi. Familii în care apar deci dificultăţi de socializare – din cauza lipsei de spaţiu pentru a primi prieteni – apar tensiuni legate de şcoala copiilor – care nu au unde să-şi facă lecţiile în linişte - apar probleme de sănătate şi alimentare, şamd. Toate acestea produc stres, iritabilitate şi culpabilitate.

Fundaţia Abbé Pierre propune mai multe soluţii : o repartizare mai bună a apartamentelor sociale, a construi apartamente mai mici cu chirii mai scăzute şi a concepe locuinţe evolutive care să urmeze mărimea celulei familiale.

Pe de altăparte, structura care activează în favoarea locuinţelor pentru cei mai defavorizaţi, nu crede în «şocul ofertei» promis de preşedintele Emmanuel Macron, «şoc» pe care-l descrie drept «ipotetic». Actualul guvern de la Paris a diminunat cu 1,5 miliarde de euro în următorii trei ani – din care 800 de milioane în 2018 - ajutoarele acordate locuinţelor sociale.

Franţa: Locuinţele sociale, punctul slab al politicii guvernamentale?