Relaţiile ruso-americane afectate de "lista Putin"

2017-07-07t145119z_1540210257_rc1b38484170_rtrmadp_3_g20-germany-trump-putin_0.jpg

Vladimir Putin si Donald Trump în iulie 2017 la Hamburg cu ocazia reuniunii G20
Vladimir Putin si Donald Trump în iulie 2017 la Hamburg cu ocazia reuniunii G20
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr / REUTERS/Carlos Barria

Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia trec prin noi turbulenţe după ce Trezoreria americană a dat publicităţii o listă de notabili şi oameni politici ruşi susceptibil de a fi sancţionaţi. Preşedintele rus Vladimir Putin califică drept “inamical” acest tip de publicaţie, iar purtătorul de cuvînt al Kremlinului precizează că redactarea unei astfel de liste de către americani este “un act fără precedent”.

114 nume de persoane avînd funcţii oficiale şi 96 de oameni de afaceri figurează pe respectiva listă, care nu înseamnă însă şi impunerea unor sancţiuni imediate împotriva lor. De unde o anumită ambiguitate, care suscită chiar mai multe reacţii în Rusia decît dacă aceste nume ar fi figurat pe o veritabilă “listă neagră”.

Preşedintele rus Vladimir Putin îşi permite chiar să fie ironic în legătură cu gestul americanilor şi să de declare “vexat” că numele lui nu apare în respectivul document. Apar însă foarte mulţi oameni din anturajul său imediat, precum premierul Dmitri Medvedev, ministrul de externe Serghei Lavrov, purtătorul de cuvînt al Kremlinului sau directorii unor mari intreprinderi publice precum Rosneft şi Sberbank.

Intr-un registru mai sever, Vladimir Putin subliniază însă că nu se aştepta la acest gest din partea americanilor, şi că publicarea unei astfel de liste complică nu numai relaţiile ruso-americane ci şi relaţiile internaţionale. Ar fi “stupid” însă, mai spune liderul de la Kremin, ca relaţiile Rusiei cu America să fie “reduse la neant”. In spiritul acestei convingeri Moscova nu recurge deci, pentru moment, la represalii, pentru a nu agrava situaţia.

Mai rămîne întrebarea: ce au vrut de fapt americanii prin desemnarea unor oameni din sfera puterii ruse drept “suspecţi” sau nefrecventabili? Si cît de eficientă poate fi o astfel de iniţiativă în dorinţa de a-i pedepsi pe ruşi pentru interferenţele lor în alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi poate şi în alte sfere ale vieţii americane şi ale intereselor Americii. Moscova consideră în orice caz că astfel de manevre sunt contraproductive. Preşedintele Dumei (camera inferioară a Parlamentului rus) consideră că de fapt Rusia nu are decît de cîştigat în urma unor astfel de gesturi agresive. Cu cît americanii recurg mai insistent la arma sancţiunilor, cu atît va creşte coeziunea societăţii ruse, spune demnitarul respectiv.

Lista americană are, fără îndoială, caracterul unui avertisment. Toate persoanele vizate sunt informate de fapt că deasupra lor atîrnă un fel de sabie a lui Damocles, şi că în orice moment America poate decide să le excludă din zona afacerilor internaţionale, din sfera finanţelor şi a circuitelor de capitaluri. Lista este destinată şi celor care fac afaceri cu ruşii, un fel de îndemn adresat multor firme străine şi chiar ţări de a se gîndi de două ori, dacă nu cumva de o sută de ori, înainte de a face tranzacţii cu ruşii, mai ales în domeniul armamentului.

Cotidianul Le Monde, analizînd dedesubturile acestei “liste Putin” constată că relaţiile bilaterale ruso-americane continuă să se deterioreze. Moscova nu mai poate avea deci absolut nici o speranţă că administraţia Trump ar putea opera o apropiere de Rusia. Pentru prima dată şeful diplomaţiei ruse a şi declarat de altfel că “administraţia Trump este moştenitoarea administraţiei Obama”. Americanii rămîn deci prudenţi, circumspecţi şi în stare de alertă cînd vine vorba de ruşi. Iar directorul CIA-ului, Mike Pompeo şi-a exprimat temerea că Moscova ar putea încerca să influenţeze legislativele din noiembrie anul acesta din Statele Unite.