Davos: Euro la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani

presedintele_bancii_centrale_europene_mario_draghi_atentioneaza_ca_daca_euro_va_continua_sa_creasca_s-ar_declansa_alerta_generala_in_zona_euro.jpg

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi atentioneaza ca daca euro va continua sa creasca s-ar declansa 'alerta generala' în zona euro
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi atentioneaza ca daca euro va continua sa creasca s-ar declansa 'alerta generala' în zona euro
Sursa imaginii: 
REUTERS/Ralph Orlowski

Davos a adus euro la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani iar dolarul a scăzut. Este reacţia unei declaraţii făcute de şeful Trezoreriei americane, prezent la Davos. Franta a cerut imediat evitarea "jocului cu paritatea" valutelor. Preşedintele Statelor Unite, miliardarul Donald Trump a ajuns şi el la Davos unde vineri va susţine discursul său. 

Donald Trump este la Davos iar elita economică mondială se întreabă dacă va trebui să înghită « America first » sau, din contră, va fi curtată de mereu imprevizibilul preşedinte american, după cum comentează France Presse.

Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat la Zurich iar de aici şeful Casei Albe s-a deplasat cu un elicopter către staţiunea alpină care găzduieşte Forumul Economic Mondial. Cu puţin înainte de decolare, Donald Trump a scris pe tweeter că “va povesti lumii că America este formidabilă. Suntem pe cale să câştigăm din nou ».

Cei aproximativ 3.000 de mari patroni şi lideri politici de cel mai înalt nivel, reuniţi pentru trei zile la Davos, vor trebui să aştepte însă până vineri pentru a asculta discursul miliardarului american.

Terenul este pregătit de secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin care spunea miercuri că un dolar slab ar fi bun pentru Statele Unite deoarece « favorizează comerţul » iar joi că Washington nu este preocupat de cotaţia bancnotei verzi. 

Reacţia imediată: dolarul a pierdut 1%, iar euro a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani. Pentru a calma spiritele, secretarul american al Comertului, Wilbur Ross, si el aflat la Davos, a asigurat ca seful Trezoreriei nu a dorit sa contribuie la devalorizarea dolarului. Purtatorul de cuvant al lui Donald Trump, Sarah Sanders a reacţionat şi a afirmat că "avem un dolar stabil care reflecta modul în care se comportă economia".

Ministrul Francez al Finantelor Bruno Le Maire a facut apel joi la evitarea "jocului cu paritatea" valutelor. Iar sefa FMI, Christine Lagarde i-a cerut responsabilului american să clarifice afirmaţiile care au bulversat pietele financiare.

Un euro puternic este în favoarea exportatorilor americani, atenţionează analiştii economici.

Revenind la Donald Trump, "ceea ce fascinează la miliardar este capacitatea sa de a surprinde", spune pentru France Presse fostul premier finlandez Alexander Stubb, vice-preşedintele Băncii Europene de Investiţii. Care de altfel se se aşteaptă ca lumea să nu mai fie surprinsă de discursul liderului american.

De altfel este primul preşedinte american care vine la Forumul Economic Mondial, după Bill Clinton în 2000.

Iar France Presse observă că discursul protecţionist a lui Donald Trump şi ieşirile sale intempestive pe subiecte geopolitice sensibile sunt în contradicţie cu tonul consensual existent la Davos unde politicienii discută despre binefacerile liberului-schimb.

Prezent la Davos, comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici spune că "nu trebuie să ne gândim că există o confruntare între Europa şi Statele Unite, ea nu este posibilă, nu este dorită. Trebuie să ne aflăm într-o cooperare dar există, evident, două căi".

Contrastul ar putea să fie unul puternic între cum va fi primit discursul lui Donald Trump şi cum a fost primit cel al preşedintelui francez, spre exemplu: un discurs aplaudat de cei prezenţi la Davos. Emmanuel Macron a cerut “un nou contract mondial” pentru a combate inegalităţile tot mai mari. New York Times scria joi că Emmanuel Macron chiar a marşat pe un rol de lider al lumii libere – un titlu istoric atribuit în mod normal preşedintelui american.   

Preşedintele Statelor Unite se întâlneşte la Davos cu premierul britanic Theresa May şi cu şeful guvernului israelian Benjamin Netanyahu. 

Se va întâlni de asemenea cu preşedintele Rwandei, Paul Kagame care ar urma să preia preşedinţia executivă a Uniunii Africane. Un tête-à-tête între cei doi care intervine în plină polemică după ce preşedintele american a afirmat că nu doreşte « oameni din ţări de rahat ». O declaraţie făcută de preşedintele american în cursul unei reuniuni în Biroul Oval cu senatori responsabili de dosarul migraţiei, făcând referire la Haiti, El Salvador şi unele ţări din Africa. Un întreg continent aşteaptă acum scuzele şefului Casei Albe.

Revenind la Marea Britanie, guvernul englez a cerut joi o reglementare a bitcoin, un subiect care va fi discutat în cadrul următorului G20 de Finanţe care va avea loc în martie, conform Ministrului britanic al Finanţelor, Philip Hammond. El este de părere că este nevoie de prudenţă în privinţa monedei virtuale. În opinia sa, “măsuri ar trebui luate înainte ca bitcoin să ia o amploare sistemică pentru economia mondială”. 

Moneda virtuală, care nu face obiectul niciunei reglementări, îngrijorează din ce în ce mai mult autorităţile din lume. Coreea de Sud şi China au luat deja unele iniţiative pentru a încadra bitcoin iar miniştrii francez şi german de finanţe vor prezenta o propunere comună în cadrul G20 de Finanţe, prevăzut să aibă loc în Argentina. Premierul britanic Theresa May spune că acest subiect trebuie abordat extrem de serios.

Vorbim şi despre un studiu realizat de think-tank-ul german Fundaţia Bertelsmann şi publicat în ziua în care Donald Trump a ajuns la Forumul Economic Mondial de la Davos si care arată că preşedintele american are o serioasă problemă de imagine în Europa.

Fundaţia vorbeşte de o « dragoste rece ». Cu ocazia vizitei americane în Europa, instituţia germană, s-a concentrat pe evoluţia popularităţii preşedintelui american în Europa, pe durata anului 2017, mai exact în şase state europene: Franţa, Germania, Polonia, Italia, Spania, Marea Britanie. Cu excepţia Poloniei, Donald Trump este impopular peste tot. În decembrie, doar 14% dintre francezi şi 10% dintre germani aveau o impresie bună despre miliardar, comparativ cu 23% în luna martie.

Preşedintele rus Vladimir Putin era mai popular decât Trump, cu 32% opinii favorabile. Polonia este excepţia şi la acest capitol: Donald Trump a obţinut 55% iar Vladimir Putin doar 20% opinii favorabile. Cât despre liderii europeni, şeful de la Palatul Elysée, Emmanuel Macron rivalizează cu Angela Merkel, cu 55% opinii pozitive.

Odată cu intrarea în scenă a lui Emmanuel Macron, între iunie şi decembrie cota de popularitate a cancelarei Merkel s-a aflat pe o pantă descendentă. În Germania, cancelara este mai impopulară decât Emmanuel Macron iar în Franţa este invers – Angela Merkel obţine 65% opinii favorabile comparativ cu 50% din voturi acordate propriului preşedinte.

 

 
Cristina Teaca si Anca Nastase în emisiunea 40 DE MINUTE