Insemnele religioase «ostentative», interzise în Parlamentul francez

abbe_pierre.jpg

Abatele Pierre, deputat în anii 50', nu ar mai putea intra azi îmbràcat asa în hemiciclu
Abatele Pierre, deputat în anii 50', nu ar mai putea intra azi îmbràcat asa în hemiciclu
Sursa imaginii: 
ledauphine.com

Biroul Adunării naţionale franceze – Camera deputaţilor – a adoptat noile reguli vestimentare pentru aleşii Republicii. Gata cu vălul islamic, sutana de preot şi tricoul de fotbal. Deputaţii trebuie să adopte o ţinută neutră.

Insemnele religioase ostentative, uniformele, mesajele publicitare sau sloganurile cu caracter politic sunt de acum încolo interzise în hemiciclul parlamentului de la Paris. Clarificarea adusă acum regulamentului intern, la iniţiativa preşedintelui Camerei, François de Rugy, vine după o controversă iscată luna trecută. Un deputat stângist, din mişcarea «Franţa nesupusă» a lui Jean-Luc Mélenchon, venise în Adunarea naţională îmbrăcat în tricoul de fotbal al unei echipe de amatori. El dorea astfel să protesteze contra sumelor astronomice care sunt plătite de anumite cluburi profesioniste pentru transferarea unor jucători. Pentru acest gest, deputatul respectiv, François Ruffin, fusese amendat.

Trebuie precizat că până acum, niciun regulament nu se impunea aleşilor francezi în incinta hemicilului. Doar le era cerută o «ţinută respectuoasă». De acum încolo, deputaţii trebuie să fie îmbrăcaţi «neutru şi ca la oraş. Tinuta lor nu trebuie în orice caz să fie un pretex pentru a exprima vreo opinie» se mai poate citi în regulamentul Adunării naţionale. Sunt autorizate doar ţinutele tradiţionale, purtate de exemplu de aleşii din teritoriile franceze de peste mări, cum ar fi cei din Polinezia.

Regulamentul adoptat acum reaminteşte de asemenea că în hemiciclu nu se admite decât «expresia orală. Utilizarea graficelor, pancartelor, obiectelor sau diverselor instrumente este interzisă». O aluzie tot spre agitatorii «Franţei nesupuse». De când au fost aleşi, stângiştii francezi au venit în Parlament şi au scos din sacoşe de exemplu conserve de mâncare şi cutii de paste pentru a protesta contra diminuării ajutoarelor pentru săraci.

Abatele Pierre venea în anii ‘50 la dezbateri în sutană

Cum era previzibil, noul regulament a provocat critici pe mai toate băncile hemiciclului. Comuniştii a denunţat «idea însăşi de neutralitate a aleşilor, contrară libertăţii de expresie pe care au dobândit-o din sufragiul universal». Pentru stângiştii lui Mélenchon, «principiul unui regulament este ceva din trecut, menit doar să pună botniţă opoziţiei». In schimb, aceeaşi aleşi «nesupuşi» aplaudă interzicerea mărcilor comerciale şi a însemnelor religioase. Interdicţie care îi enervează însă pe alţi parlamentari.

Reamintim că în trecut, Parlamentul francez a văzut pe băncile sale oameni ai bisericii. Abatele Pierre care venea în anii ‘50 la dezbateri în sutană şi canonicul Kir. In secolul 19 a existat chiar un deputat, covertit la islam, care venea îmbrăcat în burnus – o mantie mare din lână, cu glugă.

Interdicţia privind însemnele religioase «ostentative» preia în fapt legea din 2004 care se aplică în şcolile şi liceele publice. Pentru preşedintele Parlamentului, «credinţa este o afacere privată care nu are valoare decât dacă rămâne aşa». Ca să evite revenirea la veşnica dezbatere despre laicitate, se precizează însă că a purta la gât o cruce, o stea a lui David sau mâna Fatimei mai le este permis deputaţilor francezi.

 
Insemnele religioase «ostentative», interzise în Parlamentul francez