Emmanuel Macron la Davos: France is back

presedintele_emmanuel_macron_la_davos_24_ianuarie_2018.jpg

Presedintele Emmanuel Macron la Davos, 24 ianuarie 2018
Presedintele Emmanuel Macron la Davos, 24 ianuarie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Denis Balibouse

Preşedintele Emmanuel Macron a prezentat liderilor prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos o Franţă în mişcare, una pregătită să rişte.

Cancelara germană Angela Merkel se reîntoarce pe scena internaţională, în timp ce "France is back", după cum a anunţat preşedintele Emmanuel Macron de la tribuna Davos, unde s-au adunat liderii politici şi economici în cadrul Forumul Economic Mondial.

Preşedintele Emmanuel Macron a susţinut un discurs în limba engleză dar şi în franceză: “Franţa s-a reîntors. Franţa s-a reîntors în inima Europei. Pentru că nu vom avea niciun succes francez fără un succes european”, s-a lansat el în faţa marilor patroni şi lideri politici mondiali. 

Emmanuel Macron cunoaşte bine Davos căci în ianuarie 2016 venea aici în calitate de ministru al Economiei în mandatul lui François Hollande.

Astfel că nu îşi putea începe discursul din acest an, de această dată în calitate de preşedinte, fără să spună « France is back ». Apoi, a prezentat reformele pe care le-a declanşat déjà dar şi cele viitoare – spre exemplu scăderea impozitului pentru societăţi, la 25% comparativ cu 33% în prezent - de altfel cea mai ridicată rată din Uniunea Europeană. Media europeană este de 23%, o diferenţă de 10 puncte procentuale aşadar.

Adresându-se celor prezenţi în limba franceză el a pledat pentru o economie prin care să se reuşească reducerea inegalităţilor. El i-a invitat pe cei prezenţi să riște.

În opinia sa, trebuie stabilit un nou cadru global care să aibă la bază un nou multilateralism, "este singura cale de a ne proteja oamenii şi bunurile pe termen lung".

Apoi, a vorbit despre faptul că lupta antiterorism nu trebuie nici ea să iasă din acest cadru al multilateralismului şi că ea nu ar trebui să justifice în niciun caz vreo fragmentare.

Preşedintele Emmanuel Macron a cerut un nou contract mondial în faţa unei mondializări care trage lumea în jos şi i-a atenţionat pe cei prezenţi că au cu toţii partea lor de responsabilitate în acest nou contract.

El a cerut multinaţionalelor să renunţe la optimizarea fiscală : « guvernele ar trebui să aibe strategii fiscale coordonate la nivel internaţional şi tot ele ar trebui să taxeze giganţii internetului, « care nu plătesc impozite ».  Emmanuel Macron a invitat marii patroni prezenţi la Davos să se angazeje într-o dezvoltare economică armonioasă şi a dat propriul exemplu – afirmând că nimeni nu îl poate bănui că nu este « business friendly ».  

La rândul său, cancelara Angela Merkel a făcut elogiul cooperării internaţionale în special în faţa schimbărilor climatice, atât de respinse de Washington. "Populismul este o otravă", a subliniat cancelara germană. Angela Merkel spune că trebuiesc găsite soluţii multilaterale şi nu unilaterale, într-un apel către americanii prezenţi déjà la Davos, chiar dacă şeful de la Casa Albă nu se va exprima la Davos decât vineri.

China la rândul său a promis că va deschide seria reformelor şi va lupta împotriva oricăror forme de protecţionism, după cum s-a exprimat  Liu He, consilierul economic al preşedintelui  Xi Jinping. De altfel, preşedintele francez doreşte ca Statele Unite şi China să se alăture unei iniţiative de armonizare fiscală, iniţiată de Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică.