Funeraliile sârbului Oliver Ivanovic, una din rarele voci moderate din Kosovo

ivanovic.jpg

Oliver Ivanovic în 2013, la alegerile locale
Oliver Ivanovic în 2013, la alegerile locale
Image source: 
AFP/SASA DJORDJEVIC

La Belgrad au avut loc joi funeraliile lui Oliver Ivanovic, politician sârb moderat din Kosovo, asasinat în urmă cu trei zile. Circa o mie de persoane au asistat la ceremonie, printre care şi premierul Serbiei Ana Brnabic.

În afară de premierul Serbiei, numeroşi sârbi din enclava sârbă kosovară Mitrovica au asistat la înmormântarea lui Oliver Ivanovic. Acesta a fost înhumat în aşa-zisa «Alee a marilor oameni» alături de fostul laureat al Nobelului pentru literatură Ivo Andric şi de ex-premierul sârb Zoran Djindic, asasinat în 2003 la Belgrad.

Oliver Ivanovic fusese împuşcat marţi în faţa biroului său din Mitrovica, oraş din nordul Kosovo unde trăieşte o importantă minoritate sârbă. Pionier al dialogului cu comunitatea internaţională dar şi cu instituţiile kosovare, Ivanovic fusese în 2001 primul pe lista sârbilor la alegerile din Kosovo organizate după războiul din regiunea albanofonă.

Apropiat de curentul democrat sârb, omul politic a ştiut să rămână independent faţă de diversele guverne care s-au succedat la Belgrad, devenind astfel treptat un opozant jenant pentru preşedintele Aleksandar Vucic, care controlează cu o mână de fier toate enclavele sârbeşti din Kosovo.

Acuzat de crime de război, Oliver Ivanovic fusese arestat în 2014. Curtea de apel din Pristina a casat însă condamnarea sa acum un an şi a ordonat eliberarea politicianului.

Asasinatul lui Ivanovic nu a fost revendicat dar a fost condamnat de guvernul kosovar. Serbia a convocat de partea ei o reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate naţională şi a amânat reluarea dialogului dintre kosovari şi sârbii din Kosovo.

Crima de marţi riscă astfel să tensioneze şi mai mult relaţiile din nordul Kosovo unde trăieşte o treime din cei 120.000 de sârbi kosovari.