Macedonia: Negocieri la ONU pe un litigiu vechi de 27 de ani

ministrul_de_externe_macedonian_nikola_dimitrovstanga_si_omologul_grec_nikos_kotzias_in_timpul_unei_intalniri_ce_a_avut_loc_la_skopje_14_iunie_2017.jpg

Ministrul de Externe macedonian Nikola Dimitrov(stanga) si omologul grec Nikos Kotzias în timpul unei întâlniri ce a avut loc la Skopje, 14 iunie 2017
Ministrul de Externe macedonian Nikola Dimitrov(stanga) si omologul grec Nikos Kotzias în timpul unei întâlniri ce a avut loc la Skopje, 14 iunie 2017
Image source: 
© AFP/Archives

Grecia şi Macedonia încearcă să rezolve la New York,  sub egida Naţiunilor Unite, un litigiu care durează de 27 de ani şi care priveşte numele fostei republici iugoslave. Atena respinge utilizarea numelui 'Macedonia' pe motiv că există o provincie în nordul Greciei care se numeşte la fel. O problemă care afectează veleităţile capitalei Skopje de a se integra în Uniunea Europeană şi NATO.  

Un emisar american al ONU a încercat să rezolve problema chemând la discuţii ambasadorii celor două ţări la Washington. Diplomatul american a prezentat propuneri care urmează să fie înaintate guvernelor. Va fi şi o deplasare în Grecia şi în Macedonia pentru a se discuta direct cu autorităţile locale. Emisarul încearcă însă să pună punct acestei probleme încă din 1994.

"Macedonia de Nord" sau "Noua Macedonie" sunt două dintre numele avansate. Naţionaliştii greci sunt de părere că noua denumire nu ar trebui să facă nicio referire la 'Macedonia'.

Guvernul grec nu se opune însă ca 'Macedonia' să fie unul dintre componentele viitorului nume.

Mai bine de o sută de ţări recunosc « Republica Macedonia », explică emisarul ONU care de această data este foarte optimist că se va găsi o soluţie la acest diferend.

Republica Macedonia a devenit membră a organizației Națiunilor Unite în 1993, dar, ca urmare a acestei dispute cu Grecia, ea a fost admisă sub denumirea provizorie de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Denumirea este utilizată de altfel şi de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Pentru Atena, faptul că Republica Macedonia conservă acest nume, sugerează că Skopje alimentează revendicările teritoriale asupra regiunii greceşti, unde se află marile oraşe portuare Salonic şi Kavala şi care sunt considérate inima regatului macedonian al lui Alexandru cel Mare.

Premierul macedonian Zoran Zaev estima pe 7 ianuarie că există şanse reale de a regla disputa până la finele primului trimestru din 2018.