Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce papa Francisc nu merge în Argentina

papa_francisc_efectueaza_al_saselea_voiaj_in_america_latina.jpg

Papa Francisc efectueaza al saselea voiaj in America Latina
Papa Francisc efectueaza al saselea voiaj in America Latina
Sursa imaginii: 
REUTERS/Max Rossi

Suveranul pontif se va afla săptămâna aceasta în Chile şi în Peru. Este al şaselea voiaj în America Latină pentru şeful bisericii catolice şi fost arhiepiscop de Buenos Aires şi încă o ocazie în care papa Francisc evită să viziteze ţara sa natală – Argentina.

Este primul voiaj pe 2018 – el va petrecere trei zile în Chile şi alte trei în Peru. Este un maraton de 30.000 de km, zece zboruri cu avionul şi 24 de discursuri în cele şase zile de turneu.

În urmă cu un an papa Francisc declara : « lumea este mai mare decât Argentina şi trebuie să mă împart. Sper ca Dumnezeu să îmi indice direcţia ».

Numai ce a fost ales, în iulie 2013 iar papa Francisc s-a deplasat în Brazilia. Doi ani mai târziu, în iulie 2015, a vizitat Ecuador, Bolivia şi Paraguay.

În septembrie 2015 a mers în Cuba în cadrul unui voiaj care a inclus şi Statele Unite. În februarie 2016, Papa Francisc s-a aflat în Mexic iar în septembrie 2017 în Columbia pentru a încuraja procesul de pace care a pus capăt unei jumătăţi de secol de război între autorităţile columbiene şi gruparea de gherilă FARC.

Odată încheiat şi acest prim turneu din 2018, papa Francisc va fi reuşit să parcurgă o bună parte a ţărilor din America de Sud, cu excepţia Venezuelei, a Uruguay şi a ţării sale natale - Argentina.

În circumstanţele actuale, o deplasare în Venezuela ar argrava tensiunile între autorităţi şi opoziţie.

Anual, şeful bisericii catolice trimite un mesaj argentinienilor în care îşi exprimă regretele că nu a reuşit să ajungă, încă, să îi viziteze. Ceea ce i-a decepţionat şi chiar iritat pe unii.

Aşadar există o problemă între papa Francisc şi ţara sa natală. Si asta pentru că divizeză argentinienii. O parte din conaţionali îl critică, în special electoratul guvernului actual. Iar printre cei care se declară de partea sa, de fapt este vorba tot de un calcul politic.

Cu Mauricio Macri, preşedintele de centru dreapta s-a întâlnit în februarie 2016, la trei luni de la alegerea sa. O întâlnire rece, distantă. Dar cei doi se cunosc foarte bine căci în perioada în care papa Francisc era arhiepiscop de Buenos Aires, Macri era primarul acestui oraş. Preşedintele argentinian nu a ratat însă vreo ocazie de a-l invoca pe papă pentru propriile interese politice. În tot acest timp, papa se află în opoziţie cu politica liberală a lui Mauricio Macri.

Ïn schimb, tot la Vatican, papa i-a primit zâmbitor pe sindicalişti, liderii sociali ori politici din ţara sa. Iar unii, odată reîntorşi de la Roma, nu s-au sfiit să afirme că papa susţine criticile la adresa politicilor duse de actualul guvern.

De fapt, doctrina papei se inspiră din peronism, constată presa franceză. Ca şi arhiepiscop, el facilita munca preoţilor în cartierele defavorizate, în care de altfel se deplasa chiar el deseori. Iar cei care vorbesc acum de un papă peronist, uită că papa Francisc avea o relaţie destul de tensionată cu preşedinta Cristina Kirchner. Diferenţa este că în prezent, Kirchner, la fel ca şi alţi lideri sociali îl utilizează politic.

Rămâne de văzut aşadar dacă papa se va ţine de promisiunea de a reveni în Argentina şi dacă va reuşi să ajungă înainte de sfârşitul mandatului lui Mauricio Macri, în decembrie 2019.