Rusia critică vehement proiectul de lege francez privind «fake news»

lavrov.jpg

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, la o conferintà de presà la Moscova pe 15 ianuarie 2018
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, la o conferintà de presà la Moscova pe 15 ianuarie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Sergei Karpukhin

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a criticat luni, pe un ton foarte vehement, proiectul de lege francez anunţat de preşedintele Emmanuel Macron pentru a combate ştirile false, «fake news» cum li se mai spune.

Seful diplomaţiei ruse este supărat. Pentru Serghei Lavrov, ştirile false sau «fake news» cum li se mai spune, o să fie definite «de un singur partid, fără nicio discuţie, fără niciun argument şi fără nicio dovadă». Viitoarea lege o să fie o «restrângere a concurenţei» în sfera mediatică a mai spus ministrul rus de externe în cursul unei conferinţe de presă.

Reacţia lui Lavrov vine după ce zilele trecute, preşedintele Franţei Emmanuel Macron, a declarat că-şi doreşte o lege care să condamne ştirile false în perioadele electorale. In colimatorul autorităţilor de la Paris, mediile de informare ruseşti RT (Russia Today) şi Sputnik, finanţate de statul rus şi apropiate Kremlinului. Ambele şi-au deschis birouri şi emit în Franţa şi cu ambele, Macron a avut disensiuni în timpul campaniei electorale de anul trecut. Candidatul de atunci la preşedinţia Franţei acuzase cele două medii că ar fi «organe de influenţă şi de propagandă mincinoasă.»

In SUA, autorităţile americane au forţat cele două medii să se înregistreze drept «agenţi străini», lucru şi el criticat şi denunţat de Serghei Lavrov. Moscova ripostase obligând la rândul lor radiourile finanţate de Congresul american să se înregistreze în Rusia ca «agenţi străini.»

 
Rusia critică vehement proiectul de lege francez privind «fake news»