Diplomație Macron: Victorii, critici și proiecte

presedintele_frantei_emmanuel_macron.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron
Image source: 
© REUTERS/Philippe Wojaze

După un intens an diplomatic în 2017, președintele Emmanuel Macron mizează pe o lărgire a acțiunilor externe în 2018. Are deja planificate deplasări în China și Rusia dar și o inițiativă în ceea ce privește conflictul israeliano-palestinian. Prioritățile sale: apărarea multilateralismului, reformarea Europei și o integrare mai bună pentru cele 27 de state membre. 

Președintele Franței, Emmanuel Macron va începe 2018 cu o vizită în China. Se va întâmpla între 7 și 10 ianuarie. Chestiuni de mediu și comerț internațional vor fi discutate.

Imediat după, va participa la un summit franco-britanic, în apropiere de Londra.

Pe 1 februarie, președintele Emmanuel Macron se va afla în Tunisia. Pe 2 februarie va fi în Senegal pentru a co-prezida Parteneriatul Mondial pentru Educație ocazie cu care dorește să obțină o creștere cu 50% a fondurilor mondiale pentru acest program – pentru a avea un buget total de 3,2 miliarde de euro pentru următorii 3 ani.

Pentru aprilie, Palatul Elysée pregătește o conferință internațională pentru a discuta căile prin care poate fi blocată finanțarea terorismului. Și tot pentru primăvară este prevăzut  un turneu în Orientul Mijlociu, în special în Iordania, înainte de o întâlnire G7 în Canada, în iunie.

În al doilea semestru președintele Emmanuel Macron va vizita Iran și Rusia, Israel și Palestina. Iar în privința conflictului israelo-palestian, Franța ocupă o poziție aproape unică deoarece are relații bune cu ambele părți iar după decizia luată de Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, Washington-ul nu mai este dorit pentru a media conflictul.

Președintele Emmanuel Macron se va angaja pe deplin în acest dosar ce reprezintă o sursă de tensiune, afirmă surse din Palatul Elysée.

Apoi, Emmanuel Macron se va implica în reformarea Uniunii Europene încercând să angajeze cele 27 de state în capitole concrete: taxarea giganților de internet, apărare și uniune bancară.

Imediat după învestitura sa, liderul de la Palatul Elysée a invitat în Franța zeci de lideri ai planetei, printre care Vladimir  Putin și de Donald Trump. S-a deplasat în Maroc, Mali, Grecia, Algeria, Abu Dhabi, Arabia Saudită, Niger, Qatar, Burkina Faso, Ghana, Bulgaria, România, Austria și a participat la summit-uri internaționale.

Apoi, pentru "One Planet Summit" a găzduit la Paris 60 de importanți lideri. Emmanuel Macron duce de 8 luni o diplomație foarte activă. A refăcut din Franța un lider, în primul rând pentru că Macron are bune relații cu omologii săi, comentează analiștii.

A reușit să mențină un echilibru delicat cu președintele american Donald Trump pe care îl tratează ca pe amicul său în timp ce îi critică deciziile privitoare la Ierusalim ori cele privind protecția mediului. Si tot Emmanuel Macron vrea să conducă lupta împotriva încălzirii globale și pledează pentru o educație accesibilă tuturor.

În noiembrie 2017 el intervenea pentru a-l ajuta pe premierul libanez Saad Hariri să părăsească Arabia Saudită. Cu două luni înainte, s-a poziționat între Washington și Teheran pentru a apăra acordul nuclear. Apoi a intervenit pe lângă liderii arabi în momentul tensiunilor cu Qatarul. Si, a reunit la Paris liderii libieni pentru a discuta un acord de pace.

O diplomație care a fost salutată: prestigioasa revistă The Economist a desemnat Franța drept “țara anului 2017”.

Diplomația lui Emmanuel Macron marcheză o schimbare de stil, din cauza tacticilor folosite, reușind să schimbe imaginea Franței în lume, este de părere directorul Institutului francez de relații internaționale, Thomas Gomart.

Este primit favorabil de marile cancelarii europene, a reușit să convingă de altfel mulți lideri europeni să ia măsuri pentru a înăspri directiva asupra muncitorilor detașați. Germanii sunt însă absorbiți de negocierile interne, italienii sunt împietriți în politica lor internă iar spaniolii în criza catalană.

A primit critici pentru eșecul de a crea un grup de contact pentru pacea din Siria dar și pentru inițiativa solitară asupra Libiei.

În 2017, Emmanuel Macron câștiga președinția Franței și a devenit cel mai tânăr líder francez, la 39 de ani. Pentru 2018 el încearcă să atragă de partea sa tot mai multe cancelarii.