Patru români condamnați la Londra pentru fraudă pe internet

gumtree.png

Gumtree
Cei patru români au plasat anunțuri frauduloase pe site-ul Gumtree

Patru români din Londra au fost condamnați pentru fraudă pe internet în valoare de sute de mii de lire. Trei bărbați și o femeie au primit pedepse de închisoare pentru aceste infracțiuni.

Horațiu Sbughiu, care locuiește în cartierul Colindale din nord vestul Londrei, a fost condamnat de Curtea Coroanei de la Harrow la patru ani închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de comiterea a 201 acte de fraudă pe internet în valoare de aproape 400000 de lire sterline (460000 Euro).

El făcea parte dintr-o bandă de patru români care plasau anunțuri și pagini false pe internet, înșelând cumpărători care-și ofereau detaliile bancare.

Complicele său, Cristian Nicolaescu a primit și el o pedeapsă de patru ani închisoare cu executare pentru conspirație în vederea comiterii de fraudă pe internet. Laptop-ul lui Nicolaescu a fost legat de fraude în valoare de peste 300000 de lire. 

Operațiunea consta în înființarea de website-uri false pe lângă site-uri legitime ca Autotrader, Gumtree și Airbnb, în care se cereau detaliile bancare ale victimelor. 

Aceste victime pierdeau bani de două ori, deoarece primeau mesaj de pe aceste site-uri false că tranzacția bancară nu a fost reușită și se cerea un transfer nou într-un cont "cărăuș" (deschise de Nicolaescu pe baza unor cărți de identitate românești și a unor dovezi de adresă false), iar detaliile bancare erau folosite pentru a face cumpărături frauduloase.

Majoritatea victimelor nu au mai fost contactate niciodată de aceste website-uri.

Horațiu Sbughiu, Cristian Nicolaescu, Nicolae Boieru și Alexandra Gyor au primit pedepse cu închisoareaLa momentul arestării, Sbughiu a fost găsit în posesia unui laptop care a fost legat de cel puțin 201 incidente de fraudă pe internet, în valoare £387185,29.

Un al treilea membru al bandei, Nicolaie Boieru, a fost condamnat la opt luni închisoare cu executare pentru spălarea sumei de bani de £8296,05 obținută din fraudă, printr-un cont "cărăuș".

Alexandra Gyor a fost condamnată la opt luni închisoare cu executare pentru spălare de bani, prin permisiunea de transfer a sumei de £7300 în conturile ei bancare deschise în mod legitim. 

Un purtător de cuvânt al Gumtree (unul dintre cele mai mari site-uri de vânzări -cumpărări din Marea Britanie) a declarat după condamnarea bandei celor patru români:

"Noi nu tolerăm utilizarea site-ului nostru pentru activitatea frauduloasă și ne angajăm să abordăm frauda și educarea oamenilor în scopul de a evita înșelătoriile.

"In timp ce majoritatea oamenilor care folosesc Gumtree respectă regulile, alții le încalcă și pot provoca probleme pentru toți ceilalți.

"Acest caz arată, din păcate, că există escroci care încearcă să profite, și acesta este motivul pentru care ne informăm cu privire la siguranța în achiziționarea și vânzarea pe tot site-ul nostru, asigurându-ne că acest lucru este prezent în mintea tuturor celor care folosesc Gumtree.

"De asemenea, lucrăm cu organele în drept pentru a bloca sau obține condamnări și recomandăm clienților să raporteze orice probleme cu care se confruntă, astfel încât echipa noastră de servicii pentru clienți să poată investiga și lua măsuri, cum ar fi blocarea infractorului de pe site."