ONU şi Unesco denunţă crime de război la Palmira

Unesco şi ONU denunţă crime de război şi acte barbare comise de membrii grupării jihadiste Statul Islamic care au distrus templul Baalshamin, cel mai important sanctuar din situl istoric Palmira.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon s-a declarat îngrozit de atacurile barbare ale jihadiştilor şi a condamnat actul făcut de militanţii grupării Statul Islamic care l-au decapitat în urmă cu o săptămână pe Khaled al-Asaad, un expert în vârstă de 82 de ani care a fost timp de peste 50 de ani directorul serviciului pentru Antichităţi din Palmira, după ce l-au ţinut încarcerat şi l-au interogat timp de peste o lună.

De partea sa, directoarea generala a Unesco, Irina Bokova a calificat drept crimă de război distrugerea templului Baalshamin pe care o consideră o pierdere uriaşă pentru poporul sirian şi pentru umanitate.

Cei doi au facut apel la solidaritate din partea puterilor mondiale pentru oprirea imediată a actelor teroriste comise de jihadişti.

După ce au cucerit Palmira de la forţele regimului sirian, membrii grupării Statul Islamic au minat oraşul antic în luna iunie şi au executat peste 200 de persoane.

Grupul extremist sunit a distrus deja mai multe situri arheologice în Irak. Un raport ONU menţionează faptul că peste 300 de situri siriene au fost afectate sau distruse complet în cei patru ani care au trecut de la izbucnirea conflictelor.